עומדת אני בשערייך ירושלים": ספר שירה חדש לציון יום ירושלים ה-57

עומדת אני בשערייך ירושלים": ספר שירה חדש לציון יום ירושלים ה-57
קרדיט צילום: פרידה שדה

היום (ג') תיערך השקת ספר שירים לירושלים, שכתבה המשוררת ד"ר רחל קרופ בספרייה העירונית של באר-שבע. במקום תתקיים גם תערוכת אומנות של אומנים מבאר שבע וסביבתה על בסיס שירי הספר

לקראת חגיגות 57 שנים ליום ירושלים, משיקה ד"ר רחל קרופ (מקיטון) ספר שירה שיצא לאור בהוצאת 'עיתון 77', ושמו 'עומדת אני בשערייך ירושלים'. קרופ היא מרצה בכירה ואוצרת אומנות, לשעבר ראש המחלקה לאומנות והאוצרת הראשית במכללה האקדמית לחינוך ע"ש קיי בבאר שבע. כיום היא מרצה ויועצת בבית הספר לאומנויות של העמותה לקידום פרויקטים שבמכללת קיי ומשמשת כאוצרת הבית של אגודת הציירים והפסלים בישראל, באר-שבע והנגב.

בספר השירה 'עומדת אני בשערייך ירושלים' רחל שׁוֹלָה מתהומות זיכרונותיה את מראות ירושלים בשנות החמישים, שישים ושבעים של המאה העשרים. היא מציפה את שיריה בדמויות, שכונות, מערות ואתרים, במחזות ובאירועים רווי געגועים לירושלים של אז, של ימי ילדותה. בשפה עשירת מבע המתובלת באמירות ובניבים ממקורות התרבות, המורשת והמסורת העברית והיהודית, פורשׂת המשוררת בפני הקורא יריעה רקומה בהווי ירושלמי טיפוסי. שיריה מאופיינים במקצבים פנימיים מתנגנים ופיוטיים, לעיתים מתחרזים וזורמים, לרוב ללא הנחת נקודה או פסיק. רחל מתדפקת על דלת הרגשות ובכך יוצרת קשר ישיר בינה לבין הקורא את שיריה.

על המניע לכתיבת ספר השירה מספרת רחל: "נולדתי בירושלים. חיי בילדותי ובנעורי סובבו סביב שכונות ירושלים, אנשיה, אתריה, אירועיה, שמחותיה, עִצְבוֹנָהּ וייסוריה. בירושלים התגוררתי עד שסיימתי את לימודי כמורה לאומנות (למה אומנות – יד המקרה). לאחר מכן עקרתי עם משפחתי לעיר באר-שבע. מגיל 16 שנים אני כותבת שירה. בערב פסח, תשפ"ג (2023) פרסמתי את ספר הביכורים שלי 'המחר מאיר בחלוני'. ספר השירה השני 'עומדת אני בשערייך ירושלים', יצא לאור בערב פסח תשפ"ד (2024). שירי הספר פורשים בפני הקורא את מרקמי אהבתי לעיר ירושלים של פעם, לשוכניה ולאתריה".

"בשנות החמישים, השישים והשבעים הייתה ירושלים עיר אינטימית, קטנה ומוכרת. עוד מינקותי הייתי מודעת לאנשיה, לרחובותיה, לסמטאותיה, לשווקיה, לאתרי החוֹל והקודש שבה. חוויתי את מלחמותיה, שמחותיה וצבעיה, ואת הסודות והרזים השוכנים בה. אהבתי לירושלים היא אהבת בת למקורותיה. אני חוזרת אליה בלבי ובהרהורי. אני בדרום אבל לבי בירושלים, לירושלים של פעם, לירושלים של ימי ילדותי, לסמטת התימנים הצרה, בה חייתי עם אנשים רגישים, עוזרים לזולת ושמחים בחלקם. לשכונות הבוכרים, בית ישראל וגאולה, בהן חיו זה לצד זה אנשים מכל פזורות הגולה, בשלום ובאחווה. אני כמהה לימות ילדותי ונעורי, לימים שנוכחים ברוחי ובהווייתי", היא מוסיפה.

לסיום מציינת קרופ כי "אי אפשר להסביר את הרגע העלום בו עלו על הנייר הלבן מילות השיר הראשון, זאת מהות מסתורית פנימית שהובילה אותי משיר אחד למשנהו. אירועים ומקומות עלו בעיני רוחי כמו בקסם, והכתיבה הייתה קלה לי, כמו נגינה של נגן מיומן על פסנתר. כאילו הכול היה ידוע מראש, טמון בי, ורק היד הייתה צריכה לפרוט ולשרטט".

בערב יום ירושלים, 4 ליוני תיערך השקת הספר בספרייה העירונית של העיר באר-שבע. להשקה מתלווה תערוכת אומנות של אומנים מבאר שבע וסביבתה. כל יצירות התערוכה מבוססות על שירים מתוך הספר שכתבה רחל. הציבור הרחב מוזמן להגיע.

 

עומדת אני בשערייך ירושלים

מִמֶּרְחַקִּים אֲנִי צוֹפָה

שְׁעָרַיִךְ יְרוּשָׁלַיִם

שָׂחָה אֲנִי לָךְ

סִפּוּרֵי עֲבָרֵךְ

מִרְקְמֵי

עוֹרְקַיִךְ

 

מִמֶּרְחַקִּים

אֲנִי מוֹנָה

סוֹפֶרֶת רוֹשֶׁמֶת

מְעַטֶּרֶת

שְׁמוֹנַת שַׁעֲרֵי

חוֹמוֹתַיִךְ

 

שְׁעָרַיִךְ יְרוּשָׁלַיִם

שַׁעֲרֵי יַלְדוּתִי

נְעוּרַי

גַּעְגּוּעַי

לָךְ

לְעַצְמִי

 

מִמֶּרְחַקִּים

אֲנִי עוֹמֶדֶת

בִּשְׁעָרַיִךְ

יְרוּשָׁלַיִם

 

קרדיט צילום: פרידה שדה
כתבות נוספות שיעניינו אתכם
שלב נוסף בתוכנית ההאבים של השרה רגב: מתניעים את תוכנית מתח"מ באר שבע צפון
השרה רגב: "אנו ממשיכים להרחיב את רשת ההאבים, המחברים את...
כ-200 מנשות אופקים השתתפו בבוקר נשי ומעצים במסגרת שבוע הספורט בישראל
הבוקר (רביעי), התקיים באופקים אירוע מיוחד וספורטיבי לכ-200 נשות העיר...
מחברים את הנגב למרכז: משרד התחבורה וחברת חוצה ישראל מקדמים שלב נוסף בפרויקט הלאומי "מסילת הדרום"
השרה רגב: "מסילת הדרום מחברת את הנגב למרכז ומקצרת מרחקים...
מחוז הדרום מדורג אחרון בזכאות להארכת זמן בבגרויות
רק 37% מתלמידי מחוז הדרום קיבלו הארכת זמן בבחינות הבגרות...
חזית הטכנולוגיה מגיעה למנהלי הדרום מרכז לאודר לתעסוקה בנגב השיק סדרת הכשרות אסטרטגית ב-AI יום עיון ראשון מסוגו למנהלים בכירים בפארקטק עומר
יריית הפתיחה של התוכנית האזורית למנהלים בכירים נחנכה השבוע בפארקטק...
ביום שישי האחרון העיר אופקים לבשה חג: רשת "בום" של אלי להב ממשיכה להתרחב והיא פותחת את הסניף ה-20 שלה באופקים
אלי להב ובנו אמיר להב לא נחים על השמרים וממשיכים...
ראש מחוז הדרום במכבי נפגשה עם ראש עיריית דימונה: ״מחוללים מהפכה ברפואת הקהילה בנגב המזרחי״
ראש עיריית דימונה, בני ביטון, נפגש השבוע עם ראש מחוז...
הדרום על המפה: אירוע VIP לרגל השקת חנות LEGO הרשמית בבירת הנגב - בבאר שבע
בחמישי האחרון (30.4) נערך אירוע VIP בעופר גרנד קניון באר...
נשות ICL בחזית התעשייה: מנהיגות נשית ואחריות חברתית לזכרה של ענת קטלב טל ז"ל בכנס הנשים בנאות חובב
כנס 'נשים מובילות תעשייה' שהתקיים השבוע במועצת נאות חובב כלל...
מאוחדת מקימה מרכז רפואי ראשון בשכונת נווה שרון בנתיבות
המרכז החדש יוקם בשכונה המתפתחת בעיר ויציע מגוון שירותים רפואיים...
דילוג לתוכן