ביום שישי, 13 בנובמבר 2026, יתקיים משחה אקסטרים יוצא דופן של ארגון "שומרי ים המלח": שחייני מים פתוחים מנוסים יצלחו חמישה קילומטרים במים המלוחים בעולם, כשהם מצוידים במסכות פנים בלבד. מאחורי היוזמה עומד עודד רהב, יזם, שחיין שיאן עולם ומייסד הארגון, שמקדיש את חייו למען ים המלח. "אם הצלחנו לעשות את מה שכולם אמרו שהוא בלתי אפשרי ולחצות את ים המלח בשחייה, אנחנו יכולים וצריכים לדאוג לו ולפעול למענו ".
עשר שנים לאחר המשחה ההיסטורי שבו חצו את ים המלח שחיינים מישראל, מירדן, מהרשות הפלסטינית וממדינות נוספות, חוזר ארגון "שומרי ים המלח" אל המים במשחה אקסטרים מיוחד בחוף מצפה שלם. כ-30 שחייני מים פתוחים מנוסים צפויים להשתתף במשחה למרחק חמישה קילומטרים, מתוך רצון לגייס את הציבור למען מטרה ערכית – שמירה על עתידו של ים המלח שמאז אותו משחה ירד מפלס ים המלח בכ- 11 מטרים!

מאחורי היוזמה עומד עודד רהב, מייסד ומנכ"ל ארגון "שומרי ים המלח", נשוי ואב לשלושה בנים ממושב מאור, יזם סדרתי, פעיל סביבתי ושחיין למרחקים ארוכים, שהפך את אהבתו למים למשימת חיים. החיבור של רהב לים המלח החל בזכות חברו אודי אראל, כיום בן 78, שנולד וגדל באזור ים המלח וסיפר לו על ההידרדרות המתמשכת במצבו של אחד המקומות הייחודיים בעולם.
רהב וחבריו לצוות החליטו לעשות את מה שהם יודעים לעשות: לצאת למים כדי לעורר שינוי. הרעיון הראשוני היה כמעט בלתי נתפס: לחצות את ים המלח בשחייה מירדן לישראל. רבים טענו שהדבר בלתי אפשרי, הן מבחינה פיזית והן מבחינה מדינית וביטחונית. במשך 18 חודשים עבדו רהב ושותפיו על תכנון המבצע, שכלל כתיבת פרוטוקול שחייה מיוחד, תיאומים מורכבים עם גורמים משני צדי הגבול והיערכות לתנאים הקיצוניים של ים המלח. בשנת 2016 הפך החלום למציאות. שחיינים מתשע מדינות יצאו למשחה היסטורי של כ-17.5 קילומטרים מירדן לישראל, במבצע שזכה לחשיפה תקשורתית נרחבת בעולם. משחה היה הרבה יותר מהישג ספורטיבי. הוא הוכיח שאנשים ממדינות, תרבויות ורקעים שונים יכולים להתאחד סביב מטרה אחת: הצלת ים המלח.
לשחות במקום שבו כמעט בלתי אפשרי לשחות
ים המלח כלל לא נתפס כאתר שחייה. ריכוז המלחים במימיו עומד על כ-34%, פי עשרה בקירוב ממליחות מי הים הרגילים. המליחות הקיצונית מחייבת שימוש במסכת פנים מלאה עם שנורקל, כדי להגן על הפנים והעיניים ולאפשר נשימה במהלך השחייה. גם הציפה הגבוהה, שנחשבת לאחד מסימני ההיכר של ים המלח, הופכת את השחייה למורכבת במיוחד. הרגליים נוטות לצוף, קשה להפעיל את פלג הגוף התחתון באופן רגיל, והשחיין נדרש לייצב את גופו ולהסתמך במידה רבה על עבודת פלג הגוף העליון.
לצד האתגר הפיזי, השחייה בים המלח חושפת את המשתתפים למראות נדירים: ארובות ופטריות מלח, תצורות גיאולוגיות מרהיבות, נביעות מים מתוקים ונופים מדבריים יוצאי דופן.

ים המלח הולך ונעלם – והזמן אוזל
ים המלח הוא הרבה יותר מאתר טבע ותיירות. זהו אחד המקומות הייחודיים בעולם, נקודת מפגש של תרבויות, דתות, היסטוריה ונופים, ומרחב בעל תכונות אקלימיות ומינרליות יוצאות דופן. אלא שבשנים האחרונות מצבו הולך ומידרדר. מפלס הים יורד בקצב של יותר ממטר בשנה, קו החוף נסוג, אלפי בולענים נפערים באזור ותשתיות, כבישים, חופים ואתרי תיירות נפגעים.
צמצום זרימת המים אל ים המלח, ניצול מקורות המים ופעילות האדם לאורך השנים הובילו למשבר סביבתי עמוק, שמשפיע לא רק על הטבע אלא גם על הכלכלה, התיירות ואיכות החיים באזור.
רהב סבור כי מדינת ישראל לא העניקה לים המלח את המקום הראוי לו בסדר העדיפויות הלאומי. לדבריו, פלא טבע בעל חשיבות עולמית, שאמור להיות אחד מסמליה הבולטים של המדינה, הפך במידה רבה לחצר האחורית שלה.
מתוך ההבנה הזו הקים רהב את ארגון "שומרי ים המלח" (Dead Sea Guardians), הפועל כחברה לתועלת הציבור ומקדם פעילות ציבורית, חינוכית, מחקרית ובינלאומית לשימור ים המלח ולגיבוש פתרונות ארוכי טווח למשבר.


ב-13 בנובמבר חוזרים למים: משחה אקסטרים למען עתיד ים המלח
ביום שישי, 13 בנובמבר, יתקיים משחה העשור של ארגון "שומרי ים המלח", בהשתתפות שחייני מים פתוחים מנוסים שיתמודדו עם מסלול מאתגר של חמישה קילומטרים לאורך חופי ים המלח. השחיינים ייכנסו למים כשהם מצוידים במסכות פנים מיוחדות, המאפשרות שחייה בתנאי המליחות הקיצוניים, וילוו בצוותי בטיחות מקצועיים. המשחה נועד להזכיר לציבור ולמקבלי ההחלטות כי המאבק על עתידו של ים המלח רחוק מסיום, וכי נדרשת פעולה משותפת של ממשלות, ארגונים, חוקרים והציבור הרחב כדי להציל את אחד מפלאי הטבע החשובים בעולם.
עודד רהב, מייסד ומנכ"ל ארגון "שומרי ים המלח", מסכם: "ים המלח הוא לא רק המקום הנמוך בעולם. הוא אחד המקומות העשירים ביותר בהיסטוריה, בתרבות, בטבע ובמשמעות אנושית. זה מקום שאין שני לו בעולם, ואנחנו נותנים לו להיעלם מול העיניים. לפני עשר שנים אמרו לנו שלא נצליח לחצות אותו בשחייה, והוכחנו שזה אפשרי. היום האתגר גדול הרבה יותר: להציל אותו. המשחה הזה הוא לא רק אירוע ספורטיבי. זו קריאה להתעורר, לקחת אחריות ולהבין שאם לא נפעל עכשיו, הדורות הבאים עלולים להכיר את ים המלח רק מתמונות ומסיפורים".
עומר חודורוב לוי, סמנכ״לית שיווק ואחריות חברתית, קבוצת דיזנהאוז אחת מהשותפות הגדולות באירוע מוסרת: "יש מקומות שהם הרבה מעבר לנקודה על המפה. ים המלח הוא אחד מהם; נכס טבע נדיר בקנה מידה עולמי, חלק בלתי נפרד מהנוף, מהמורשת ומהזהות הישראלית. כקבוצת תיירות ותיקה ומובילה במשק הישראלי, המציינת השנה מאה שנות פעילות, אנו רואים חשיבות גבוהה באחריות שלנו לא רק לחשוף אנשים לנפלאות העולם, אלא גם לקחת חלק בשמירה על אוצרות הטבע שלנו, כאן בבית. התמיכה במשחה ים המלח היא ביטוי למחויבות זו ולאמונה כי השמירה על נכסי הטבע של ישראל היא אחריות משותפת של כולנו, גם למען הדורות הבאים".


משחה העשור – שומרי ים המלח, יום שישי, 13 בנובמבר 2026 , שעת הזנקה 06:30 בחוף מצפה שלם, המועצה האזורית מגילות ים המלח, אורך המסלול: חמישה קילומטרים, משתתפים: שחייני מים פתוחים מנוסים.
הרשמה ומידע נוסף: https://lp.deadseaguardians.org/
על ארגון שומרי ים המלח
ארגון "שומרי ים המלח" הוא ארגון סביבתי ללא מטרות רווח, שהוקם ביוזמת עודד רהב במטרה לפעול למען ים המלח ולהבטיח את עתידו לדורות הבאים. חזונו הוא להפוך את ים המלח ממוקד של משבר סביבתי למוקד של שיקום, צמיחה ושיתוף פעולה אזורי. הארגון יוזם כנס בשנת 2027 בשיתוף ועידת הנשיא, לקידום חוק ים המלח והקמת רשות ים המלח, רשות עצמאית שתיקח בעלות על ים המלח.