קיסמי שיניים הם חלק בלתי נפרד משגרת ההיגיינה של בני האדם מזה אלפי שנים. הקדמונים היו משתמשים בעצמות של חיות כדי להוציא שאריות מזון מבין שיניים, אך אנחנו פשוט נהנים לקנות קיסם מעץ או אם אנחנו משודרגים יותר – קיסם פלסטיק. כיום קיים מגוון קיסמים, אז מתי מומלץ לעשות בהם שימוש? כל התשובות בהמשך.
מתי נעשה שימוש בקיסמי שיניים?
יש להבדיל בין שימוש חד פעמי בקיסם ובין שימוש קבוע בו כחלק משגרת ההיגיינה של הפה. כולנו מכירים את הרגע הזה שהמלצר או המלצרית מגישים עם מגבונים את קיסמי השיניים בסיום הארוחה במסעדה, ובמקרה כזה אכן מדובר על שימוש חד פעמי לאחר הארוחה. מסיבה זו בעיקר מומלץ תמיד שתהיה חבילה של קיסמי שיניים בבית בהם ניתן יהיה לעשות שימוש במידה ונאכל מאכל שנתקע בין השיניים.
כשמדובר על הקיסמים הקבועים יותר, אלה שאינם חד פעמיים, בדרך כלל הם ישמשו אותנו כחלק משגרת ניקוי השיניים באופן יסודי, הכולל שימוש בחוט דנטלי. אנשים רבים מקיימים שגרה כזו באופן יום יומי או לפחות שבועי, וזאת כדי לשמור על השיניים שלהם מפני חיידקים לאורך השנים.
מדוע חשוב לעשות שימוש בקיסם שיניים?
השימוש בקיסמי השיניים חשוב מכמה סיבות – ראשית, אוכל שתקוע לנו בתוך השן יכול להזיק לה. האוכל יכול לגרום להצטברות של חיידקים ולחורים בשן, הוא יכול להירקב ולהזיק לחניכיים ולגרום לזיהום והוא יכול לגרום גם לכאבים בשל לחץ שהוא מפעיל על השן. במידה ואתם מרגישים שיש אוכל תקוע בין השיניים שלכם מומלץ לנסות להוציאו.
כיצד משתמשים בקיסם שיניים?
השימוש בקיסמי שיניים צריך להיות זהיר, כיוון שהקיסמים חדים כמו שיפודי עץ והחניכיים שלנו מאוד רגישות ויכולות להיפצע בקלות. מומלץ תמיד לעשות שימוש בקיסמים בעדינות רבה, תוך הפעלת כוח מתון כשהקיסם פונה מטה מהשן. זאת אומרת, אין לעשות שימוש בקיסם כשהוא מופנה מעלה אל כיוון החניכיים שכן אז הוא עלול לגרום לפציעה. גם לאחר שמרגישים שהאובייקט יצא מהשן, רצוי להעביר עוד נגיעה עם הקיסם כדי לוודא שהאזור אכן נקי, עוד יותר מומלץ לשטוף את הפה עם מים לאחר מכן, בדגש על האזור בו היה תקוע אוכל.
איזה אוכל נוטה להיתקע בין השיניים?
יש לא מעט מאכלים להם נטייה חזקה להיתקע בין השיניים והידוע לשמצה מכולם הוא התירס. אכילת תירס מקלח מלא עלולה לגרום להרבה נזקים שמחייבים ניקוי מעמיק עם קיסם. גם מאכלים דביקים כמו סוכריות גומי נוטים להיתקע בשיניים, וגם מאכלים סיביים, לדוגמה נתחים של בשר ואף תפוחים.
אילו סוגים של קיסמי שיניים ישנם?
ישנם שלושה סוגים עיקריים של קיסמי שיניים כיום והם קיסמי העץ, קיסמי פלסטיק וקיסמי מבריש, את כולם ניתן למצוא באתרים המובילים ובהם אתר אינטרסאן המציע אותם במגוון צורות. קיסמי העץ הם המוכרים ביותר, מדובר על קיסמי העץ הקלאסיים שניתן למצוא בכל חנות וכמעט בכל בית, הם נוחים לשימוש והם גם חד פעמיים.
לעומתם, קיסמי הפלסטיק נחשבים לדור החדש של קיסמי השיניים, אין להם נטייה להישבר והם מותאמים לצורת הפה והשיניים. הסוג האחרון של הקיסמים – עם המבריש, בנויים כך שבחלק הקדמי שלהם יש מברשת המסייעת להיפטר מכל שאריות הלכלוכים, אם תרצו אפשר לקרוא להם סופר קיסם והם מתאימים לאנשים שאוהבים ניקוי יסודי של השיניים, גם אם באופן חד פעמי. הם דקים מאוד ונכנסים לכל חללי הפה בקלות והספוגית שלהם מגיעה כשהיא טבולה כבר בחומר אנטיספטי, לכן הם גם מסייעים בחיטוי המקום שנוקה.