איך הפכה משפחתית קומפקטית יפנית למכונית הכי מבוקשת בארצות הברית כבר חמישה עשורים? מה יש בה שאין באחרות, ואיך השתנתה בארץ ובעולם? מסע הכיבושים של הונדה סיוויק
אורן הדר
הונדה סיוויק * היא אגדה חיה ובועטת; כל ישראלי מכיר אותה בתור דגם חסכוני וחזק, עם טכנולוגיות שאין ליפניות אחרות, אבל קל לשכוח שזה מותג שקיים כבר חמישים שנה, המחזיק בשורת שיאים מפתיעים.
מדובר בדגם הכי נמכר של הונדה אי פעם: יותר מ-30 מיליון סיוויק נחטפו בידי נהגים בכל העולם. האמריקאים אוהבים את הסיוויק יותר מכל אחד אחר: כבר חמישים שנה שזו המשפחתית הקומפקטית הכי נמכרת בארה"ב. עד כדי כך, שהיא גם נבנית שם: מאז 1986 יצאו ממפעלים בצפון אמריקה 11 מיליון סיוויק, וכולן נמכרו מקומית. מה הפך את הדגם הזה לכל כך מצליח, במשך כל כך הרבה זמן?
ראשית, נכבוש את מנהטן
הונדה השיקה את הסיוויק ב-1972, וב-1973 שלחה אותה לארה"ב. בתחילה, היתה זו משפחתית קומפקטית בתצורת קופה, שמאוד הפתיעה את האמריקאים: הם לא היו רגילים לאיכות כזו וביצועים כאלה ממכונית יפנית, דבר שהפך אותה ללהיט מכירות כמעט מיידי. בהמשך הפכה למכונית האצ'בק, והושקה גם כסדאן וסטיישן.
הסגנון הספורטיבי היה רק ההתחלה: ב-1973 פרצה מלחמת יום הכיפורים והחריפה את המתח בין ארה"ב ובין מדינות אופ"ק, ארגון יצרניות הנפט. התוצאה היתה החרמות וזינוק מהיר במיוחד במחירי הדלק. הסיוויק היפנית היתה החסכונית ביותר מסוגה, ואלמנט זה הפך אותה לבחירה הראשונה עבור משפחות רבות, בעידן בו זמינות הדלק לא ברורה והמחירים משתוללים.
עד 1983 הושקו דגמי סיוויק עם מנועים חזקים יותר, עיצוב אגרסיבי שהדהד את הרוח הספורטיבית, והונדה השקיעה בטכנולוגיות מתלים שאיפשרו נסיעה נוחה ושקטה יותר, וגם יציבות בתמרונים. ב-1988 החליטה הונדה לקדם מהפכה באבזור: היה זה הדור הרביעי של הסיוויק, שקיבל סביבת נהג מפוארת ורדיו FM, כיסאות מרווחים והמרחב הפנימי נראה כמו של מכונית מנהלים. נציגויות בכל העולם דרשו לקבל סיוויק, והמכונית הפכה ללהיט עולמי.
עוצמה או חיסכון? אפשר גם וגם
משנה לשנה השתפרו הביצועים והונדה הקפידה לאזן את טכנולוגיות ההנעה שלה עם שלדות קלות יותר, שיפורים אווירודינמיים – הכל כדי שהביצועים לא יבואו על חשבון החיסכון בדלק, ושניהם לא יתנגשו עם האמינות ונוחות הנהיגה. כך נוצר מצב שכל נהג מצא בסיוויק משהו אחר שהיה חשוב לו, ושיעור המכירות העולמי רק הלך ועלה.
האמינות של הסיוויק הפך אותה לחביבת חברות הליסינג באירופה וארה"ב, ובשנים האחרונות אף זכתה בשרשרת פרסי תעשייה בבריטניה. עוד קהל גדול שנשבה בסיוויק כבר עשורים הוא קהילת מכוניות הספורט האלטרנטיביות, שלעיתים משופצות עצמאית ומשמשות למירוצי רחוב: הסיוויק התגלתה כפלטפורמה גמישה דור אחר דור, שמסוגלת להוציא את המקסימום מכל מנוע ומכשור כדי לשמר שליטה מעולה גם בשיא המהירות.
ומה בישראל?
ישראלים שמחפשים משפחתית קומפקטית זריזה וחסכונית מתחילים קודם כל לבדוק מי הם מכירים ומוכר הונדה סיוויק יד 2 – ולא חסרים כאלה; למכונית יש 11 דורות, שמאז 1989 נוסעת בכבישי ישראל. הראשונה שנחתה פה היתה הדור הרביעי, בעלת החזית השפיצית.
ב-1991 הגיע הדור החמישי והמיס את לבבות כתבי הרכב: מצד אחד הושקה עם מנועי 1.6 ו-1.8 ליטר 120 כ"ס, ומצד שני – היתה חסכונית יותר מכל מתחרותיה. ב-1994 הצטרף דגם VTI, גרסת האצ'בק ידנית, שסיפקה 160 כ"ס – מכונית ספורט אמיתית. העיצוב של הסיוויק וחוויית הנהיגה היו רק מוקד משיכה אחד: ישראלים אהבו מאוד את החיסכון בדלק ואמינות מנועי החברה.
וכך הגיע גם לארץ הטרנד שכבש את השוק האמריקאי: רבים מבעלי סיוויק החליפו אותה בסיוויק אחרת. הדור השישי של הסיוויק הגיע ארצה ב-1996 והיה פחות פופולרי, בשל שינוי עיצובי שישראלים פחות חיבבו – אבל עדיין זכה לשיעור מכירות מרשים. מאז, המשיכה הסיוויק להחזיק בקהל נאמן על אף התחרות הקשוחה עם המותגים מאירופה וקוריאה. היא מעולם לא היתה הזולה ביותר בקטגוריה, אך שימרה יתרונות של חסכון ואמינות לטווח ארוך בצורה שאין לאחרים; למשל, שיעור המסירות גדל ביותר מ-20% בין 2021 ל-2022.
מה יתחדש בסיוויק הבאה?
הונדה ממשיכה לפתח, לשדרג, לחקור ולהרחיב את יכולות הסיוויק. בשנים האחרונות הדגש היה על מעטפת החיישנים של המכונית, ששיפרה מאוד את הבטיחות. הונדה סיוויק 2022 היתה אחת המתוחכמות ביותר בקטגוריה, עם יכולת חיזוי סיכונים בכביש, ניטור סטייה מנתיבים ועוד שלל רכיבים אקטיביים.
הונדה סיוויק 2023 צפויה להרחיב את היכולות הללו עם חיישנים משופרים. בנוסף, צפוי שיפור משמעותי ביחידת ההנעה ההיברידית – שתישען על רכיב חשמלי עוצמתי בהרבה ובו לא פחות מ-72 יחידות חשמל עמידות במיוחד, מה שעתיד לשפר גם את הטווח וגם את החיסכון. הסיוויק ההיברידית הראשונה הושקה ביפן ב-2001, כך שלחברה יש ניסיון עצום בפיתוח מערכות הנעה אלטרנטיבית.
לצידה, צפויה לדהור הונדה סיוויק טייפ R, ספורטיבית ועוצמתית מאי פעם: 330 כ"ס ב-6,500 סל"ד, והשלדה עוצבה מחדש; למרות שהמכונית יותר מרווחת מהדור שעבר, היא קלה יותר.
סיכום
כך הפכה הסיוויק לסיפור הצלחה בן 50, שפרקים רבים עוד לפניו. הונדה משקיעה רבות במחקרי הנעה חשמלית ובשיפור יכולות ספורטיביות – וצפויה להעניק לסיוויק עוד יכולות מרשימות רבות, להנאת הדורות הבאים.
* הכתבה כוללת תוכן שיווקי מטעם מימון ישיר. אין בפרסום המידע משום המלצה או מתן ייעוץ, והמידע אינו מחליף היוועצות באנשי המקצוע הרלבנטיים. קבלת החלטה כלשהי על סמך האמור לעיל היא על אחריות הגולש בלבד. אי עמידה בפירעון ההלוואה או בהחזר האשראי עלול לגרור חיוב בריבית פיגורים והליכי הוצאה לפועל. מימון ישיר אינה אחראית לטיב או לתקינות הרכב שיירכש.
מספר רישיון 54414.