נפתח באוניברסיטת בן גוריון קורס בנושא תכנון וניהול מערכי טיפול בפסולת עירונית מוצקה
על רקע המודעות ההולכת וגוברת בנושא הטיפול בפסולת בישראל נפתח השבוע באוניברסיטת בן גוריון קורס בנושא תכנון וניהול מערכי טיפול בפסולת עירונית מוצקה. מדובר בקורס אקדמי מתקדם ומקיף ביותר שמתקיים לראשונה באוניברסיטה הדרומית, כחלק מלימודי המחלקה לגיאוגרפיה, שתעביר המרצה ד"ר שירה דסקל, מומחית בתחום. הקורס הוא שיתוף פעולה של המחלקה עם פארק המחזור והחינוך הסביבתי דודאים שבנגב. הוא יכלול התייחסות למדיניות, חשבונאות סביבתית, דרכי טיפול בפסולת ועוד. כחלק משיתוף הפעולה יחולקו גם בכל שנה מלגות ע"י פארק דודאים לשלושה סטודנטים מהמחלקה, אשר יערכו עבודות מחקר בפארק עצמו, כל זאת על מנת ליצור מסד של ידע המבוסס על מחקר אקדמי בנושא פסולת בישראל ובדרום בפרט.
בוגרי המחלקה עתידים להשתלב בתפקידי מפתח ברשויות ציבוריות, בארגונים סביבתיים ובתחום תכנון הערים, הידע שיוקנה להם במהלך הקורס עתיד לשמש אותם בעתיד ולהעניק להם הבנה מעמיקה ומקיפה בנושא טיפול הפסולת.
בישראל מיוצרים מידי שנה כשישה מיליון טון פסולת עירונית מוצקה הכוללת פסולת ביתית, פסולת גושית (גזם וגרוטאות) ופסולת מסחרית המפונה ממרחבים פרטיים וציבוריים. מדובר בשוק מורכב ועתיר הון המשקף הוצאה שנתית של הרשויות המקומיות במדינת ישראל בהיקף של כ- 4.5 מיליארד ₪. עם הגידול באוכלוסייה והעלייה ברמת החיים הפכה סוגיית הפסולת העירונית המוצקה אקוטית ומורכבת במיוחד, שכן הכמות המיוצרת, על מרכיביה השונים, הולכת וגדלה משנה לשנה. הקורס עוסק באופן בו פסולת עירונית מוצקה מיוצרת, נאצרת, נאספת ומפונה, בדרכי המיון, הטיפול והסילוק שלה ובגישות תכנוניות להקמה וניהול מערכי איסוף, פינוי וטיפול בפסולת, תוך מתן דגש לרגולציה בתחום ולצמצום ההשפעות החיצוניות השליליות לכל אורך השרשרת. בקורס יוצגו ויידונו היבטים מערכתיים, תכנוניים, תפעוליים, כלכליים, פיננסיים, סביבתיים וחברתיים הקשורים בתפיסת הפסולת, הרכב הפסולת, שיטות לאיסוף, פינוי וטיפול בפסולת (בכלל זה מחזור, השבה והטמנה), הרגולציה, חסמים וכשלי שוק.
פארק המחזור והחינוך הסביבתי דודאים שבנגב מוביל בשנה האחרונה את נושא קידום המודעות והשינוי המערכתי בנגב בנושא המיחזור ואיכות הסביבה. אחרי עשרות שנים של הטמנה, יוקם מפעל מיון ומחזור בפארק, אשר בשטחה של המועצה האזורית בני שמעון. המפעל שיפעל בטכנולוגיה בינלאומית חדישה עתיד לקלוט 1,200 טון פסולת ביום, למינה ולשלוח למחזור אלפי טונות . מהלך זה יצמצם משמעותית את אחוזי ההטמנה באזור ויגדיל באופן משמעותי את אחוזי המיחזור ובכך לתרום לאזור כולו לשמירה על איכות הסביבה.
ניר בר דוד, מנכ"ל הפארק לחינוך סביבתי ולמחזור דודאים שבנגב: "פתיחת הקורס יחד עם אוניברסיטת בן גוריון היא אבן יסוד בתהליך ארוך טווח אותו אנחנו מובילים בשנה האחרונה להעלאת המודעות בנושא טיפול בפסולת בישראל ובדרום בפרט. מדינת ישראל לא נמצאת היום במצב אופטימלי מבחינת מחזור, השוק סובל מחוסר באפשרויות, חוסר צמיחה ואי השקעה בו. המטרה שלנו בפתיחת הקורס היא לתרום לחינוך והעשרה של עתודת התכנון העירוני של ישראל, להקנות להם ידע נרחב ומעמיק בנושא הטיפול בפסולת ולגרום להם לעשות את השינוי המיוחל מתוך המערכת הציבורית והארגונים הסביבתיים".
פרופ' מידד קיסינגר, מומחה בנושאי קיימות ומדיניות סביבתית מהמחלקה לגיאוגרפיה באונ' בן גוריון: "שיתוף הפעולה בין האוניברסיטה לדודאים מאפשר חיבור בין הצד האקדמי, מחקרי לזה היישומי. הקורס מצטרף לשורה הולכת וגדלה של קורסים בנושאי סביבה וניהול סביבתי במחלקה לגיאוגרפיה, הן בתואר הראשון והן בתארים המתקדמים. הקורס מתייחס להיבטים האנושיים/חברתיים ולהיבטים הפיזיים / סביבתיים ומשתלב היטב בתכנית הלימודים במחלקה".