100 שנה לכיבוש העיר באר שבע ע"י האוסטרלים

100 שנה לכיבוש העיר באר שבע ע"י האוסטרלים
הנכדים והנינים האוסטרלים בשחזור. צילום באדיבות: קקל

לכבוד אירועי 100 שנה לכיבוש העיר באר שבע על ידי כוחות הצבא האוסטרלי והניו-זילנדי, שיתקיימו בין התאריכים 27-31.10.17, קק"ל מזמינה את האורחים והתושבים לטייל בנתיב אנז"ק שהוקם כזכר למסע של גדוד הפרשים שכבש את באר שבע לפני 100 שנה.

לכבוד אירועי 100 שנה לכיבוש העיר באר שבע על ידי כוחות הצבא האוסטרלי והניו-זילנדי, שיתקיימו בין התאריכים 27-31.10.17, קק"ל מזמינה את האורחים והתושבים לטייל בנתיב אנז"ק (ראשי תיבות של הגיס האוסטרלי והניו-זילנדי) שהוקם כזכר למסע של גדוד הפרשים שכבש את באר שבע לפני 100 שנה. נתיב אנז"ק עוקב אחר תנועת הפרשים מבתרונות רוחמה ועד באר שבע ומספר את סיפורם כיצד לבסוף הצליחו לנצח את העות'מנים ששלטו באזור. 

הנכדים והנינים האוסטרלים בשחזור. צילום באדיבות: קקל

לוחמי אנז"ק אשר לחמו על אדמת ארץ ישראל לפני 100 שנה אומנם כבר אינם בין החיים, אך בני דור ההמשך יגיעו לחגיגות כיבוש באר שבע בסוף חודש אוקטובר ויפגשו את בני הדור השני והשלישי של המתיישבים שחיו בישוב היהודי בארץ ישראל. לרגל האירועים קרן קימת לישראל חנכה את נתיב אנז"ק העוקב אחר מסע הלוחמים האוסטרלים והניו-זילנדים מאזור קיבוץ בארי ועד באר שבע. הציבור הרחב מוזמן להגיע, לטייל וללמוד על נתיב אנז"ק ועל חשיבות הקרב על כיבוש באר שבע למען מדינת ישראל והתיישבות היהודים בארץ.

קק"ל תציין את הקרב ההיסטורי של הכוחות הבריטים נגד העות'מאנים, בכמה מוקדים ביניהם נתיב אנז"ק וכלל הישובים והמועצות הסמוכים לשביל. הטקס המרכזי (31.10) יתקיים בבאר שבע במעמד ראש ממשלת ישראל, בנימין נתניהו, ראש ממשלת אוסטרליה מלקולם טרנבול, המושל הכללי של אוסטרליה, סר פיטר קוסגרוב, יו"ר קק"ל דניאל עטר ומכובדים נוספים. אליהם יצטרפו תיירים אוסטרלים רבים, בני ובנות משפחות הלוחמים ו-100 רוכבים וסוסים שיבצעו שחזור של הקרב ההיסטורי וירכבו מאזור עוטף עזה ועד לבאר שבע.

נתיב אנז"ק הוקם על ידי קק"ל למורשת ניצחון אנז"ק וכיבוש באר שבע. בשנת 1916, בזמן מלחמת העולם הראשונה, החל להתקדם הצבא הבריטי, יחד עם כוחות אנז"ק ממצרים לישראל. לאחר מספר קרבות בהם ניצחו את הטורקים בסיני, התייצבו לבסוף הכוחות הבריטיים מול שערי עזה. לצערם הכוחות הבריטים הפסידו בקרבות פעמיים ולא הצליחו לכבוש את עזה. אז החליט גנרל אלנבי, מפקד הכוח, לשלוח את פרשי אנז"ק לפרוץ את החזית בבאר שבע בחשאי. שיא ההטעיה הבריטית היה העברת הפרשים מחזית עזה אל עמדות התקיפה שממזרח לבאר שבע (אזור פארק נחל שבע) ותקיפה של העיר והחזית ממזרח. הפרשים כיתרו את באר שבע, פרצו את קווי ההגנה העות'מאנים וכבשו אותה בהתקפת פרשים, האחרונה בהיסטוריה של מדינות המערב. העות'מאנים ששלטו בגזרה לא ציפו להתקפה מהמזרח וכך פרשי אנז"ק הצליחו להשתלט על העיר עוד באותו היום, 31 באוקטובר, 1917.

נתיב אנז"ק של קק"ל עובר בכל היעדים בהם עברו הפרשים הלוחמים ומספר את סיפורם ואת התקדמות הכוחות. הנתיב מתחיל במצפור הבתרונות ליד קיבוץ בארי, ממשיך ליד אנז"ק, אתר אנדרטה לזכר החללים, גן לאומי הבשור (פארק אשכול), ששימש מקור מים לחיילים בזמן המלחמה, פארק גולדה הסמוך לקיבוץ רביבים, שם חנו גדודי אנז"ק לפני יום התקיפה על באר שבע, פארק נחל באר שבע, ובית הקברות הצבאי הבריטי, שם קבורים 1,239 לוחמים שנהרגו בקרבות במרחב שבין נחל בשור, באר שבע ויבנה.

דניאל עטר, יו"ר קק"ל, הסביר את חשיבות הקשר בין קק"ל לאנז"ק: "קרן קימת לישראל היא חלק בלתי נפרד מארץ ישראל. כפי שהשורשים הפיזיים שקק"ל נטעה בארץ – כך גם הקשר ההיסטורי שלה. קשר זה מחייב את קק"ל לספר את המאורעות אשר התרחשו לאורך ההיסטוריה, כולל הקרב האמיץ של לוחמי אנז"ק שהתחולל כאן לפני 100 שנים. אנו בקק"ל מנציחים את העבר ושומרים על הקשר החשוב עם אומות העולם וקהילות בכל רחבי תבל מתוך הבנת חשיבות המשימה למען עתיד המדינה."

 

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
שלב נוסף בתוכנית ההאבים של השרה רגב: מתניעים את תוכנית מתח"מ באר שבע צפון
השרה רגב: "אנו ממשיכים להרחיב את רשת ההאבים, המחברים את...
כ-200 מנשות אופקים השתתפו בבוקר נשי ומעצים במסגרת שבוע הספורט בישראל
הבוקר (רביעי), התקיים באופקים אירוע מיוחד וספורטיבי לכ-200 נשות העיר...
מחברים את הנגב למרכז: משרד התחבורה וחברת חוצה ישראל מקדמים שלב נוסף בפרויקט הלאומי "מסילת הדרום"
השרה רגב: "מסילת הדרום מחברת את הנגב למרכז ומקצרת מרחקים...
מחוז הדרום מדורג אחרון בזכאות להארכת זמן בבגרויות
רק 37% מתלמידי מחוז הדרום קיבלו הארכת זמן בבחינות הבגרות...
חזית הטכנולוגיה מגיעה למנהלי הדרום מרכז לאודר לתעסוקה בנגב השיק סדרת הכשרות אסטרטגית ב-AI יום עיון ראשון מסוגו למנהלים בכירים בפארקטק עומר
יריית הפתיחה של התוכנית האזורית למנהלים בכירים נחנכה השבוע בפארקטק...
ביום שישי האחרון העיר אופקים לבשה חג: רשת "בום" של אלי להב ממשיכה להתרחב והיא פותחת את הסניף ה-20 שלה באופקים
אלי להב ובנו אמיר להב לא נחים על השמרים וממשיכים...
ראש מחוז הדרום במכבי נפגשה עם ראש עיריית דימונה: ״מחוללים מהפכה ברפואת הקהילה בנגב המזרחי״
ראש עיריית דימונה, בני ביטון, נפגש השבוע עם ראש מחוז...
הדרום על המפה: אירוע VIP לרגל השקת חנות LEGO הרשמית בבירת הנגב - בבאר שבע
בחמישי האחרון (30.4) נערך אירוע VIP בעופר גרנד קניון באר...
נשות ICL בחזית התעשייה: מנהיגות נשית ואחריות חברתית לזכרה של ענת קטלב טל ז"ל בכנס הנשים בנאות חובב
כנס 'נשים מובילות תעשייה' שהתקיים השבוע במועצת נאות חובב כלל...
מאוחדת מקימה מרכז רפואי ראשון בשכונת נווה שרון בנתיבות
המרכז החדש יוקם בשכונה המתפתחת בעיר ויציע מגוון שירותים רפואיים...
דילוג לתוכן