שותפות עסקית היא קונספט נפוץ מאוד. כששני בני אדם, או יותר כמובן, חוברים יחד הם יכולים לייצר סינרגיה רבת עוצמה וליהנות מכל היתרונות של עסק משגשג. מצד שני, בכל שותפות, ובפרט עסקית, עלולים להיווצר גם קונפליקטים, ואלה עלולים להפוך למאבקים משפטיים מורכבים. לכן חשוב קודם כל לגבש הסכם שותפות מקיף ומפורט שיסדיר את מערכת היחסים העסקית.
חלוקת סמכויות ברורה
מרכיב חשוב אחד בכל הסכם בין שותפים הוא חלוקה מוגדרת היטב של הסמכויות. כשכל אחד מהשותפים יודע בדיוק מה האחריות שלו, ובאילו נושאים הוא נדרש לטפל, קטן מאוד הסיכוי לסכסוך עקב זריקת אחריות אחד על השני. גם הסיכוי לסכסוך עקב התנגשות בין שני שותפים שמטפלים באותו נושא קטן. מומלץ גם לכלול בהסכם פירוט של שעות העבודה השבועיות או החודשיות שכל שותף נדרש לתרום לעסק.
התרחבות וצירוף שותפים נוספים
סוגיה חשובה שיש להסדיר במסגרת ההסכם היא נושא צירוף שותפים נוספים והתרחבות העסק באופן כללי. חשוב לקבוע מראש כללים ברורים, וכן מנגנון לפתרון חילוקי דעות בנושא זה. סעיף משמעותי נוסף הוא מימון העסק כשנדרשת הזרמת כספים – צומת רגיש מאוד שעלול לגרום גם לעסקים בעלי פוטנציאל גבוה להיקלע לקשיים.
פירוק השותפות באופן חלק והוגן
חתימת הסכם שותפות מחייבת התייחסות לתרחיש פירוק אפשרי. מומלץ לקבוע מראש את אופן הפירוק ולכלול הליך בוררות שיאפשר לבורר מקצועי להכריע במחלוקות. הבורר, כגורם ניטרלי ומומחה בתחום, יוכל לדון בסכסוך במהירות וביעילות גבוהה יותר מבית המשפט, תוך שמירה על דיסקרטיות. כמו כן, חשוב לכלול בהסכם התייחסות להגבלת תחרות עתידית מצד שותפים פורשים.
קניין רוחני
הסכם שותפות טוב כולל התייחסות גם לקניין הרוחני שמהווה בסיס לעסק המשותף, וזה שייווצר תוך כדי הפעילות. הסיבה לכך היא שקניין רוחני הוא אחד הנכסים החשובים ביותר עבור סוגים רבים של עסקים. המלצה נוספת היא להיעזר בעורך דין מנוסה מאוד. עו"ד ארז הרכבי עוסק בעריכת דין בתחום המסחרי כבר למעלה מ-25 שנים שבהן סייע לגבש הסכמי שותפים רבים מאוד. השירות שלו קשוב, ומותאם באופן מושלם לנסיבות הספציפיות של כל הקמת עסק שמחייבת הסכם בין שותפים.