גדיד מטעי התמר בערבה התיכונה בשיאו, ומגמת העלייה ביבול התמרים נמשכת, כאשר היבול השנה יעמוד על למעלה מ-8,800 טון, לעומת 8,200 טון אשתקד, עלייה של כ-7%. הגידול נובע כתוצאה מנטיעות מאסיביות שבוצעו החל משנת 2015, בעת משבר הפלפל, מכניסת חלק מהמטעים החדשים לשלב ההנבה והסבת שטחי גידול רבים למטעי תמרים.
כיום מגדלים בערבה התיכונה, על גבול ירדן, מטעי תמרים איכותיים המשתרעים על פני כ-10,000 דונם, כ-2,000 דונם מהם מטעים צעירים ועדיין לא בהנבה מלאה. הערבה התיכונה מייצאת כ-80% מיבול זן המג'הול, הנחשב למלך התמרים, מתוק, בריא, טעים, יוקרתי והמבוקש בעולם מבין זני התמר ומיוצא מהערבה התיכונה לאירופה, ארה"ב, אוסטרליה, רוסיה, הודו ותאילנד.

מאיר צור, ראש מועצה אזורית הערבה התיכונה: "עונת הגדיד הינה חג בערבה, כאשר גם כל בני המשפחה משתתפים בו, מאחר ויש לקטוף את התמרים בדיוק במועד המדויק, בכדי למיינם, לארזם ולשולחם לשווקי ישראל והעולם. צריכת התמרים בישראל ובעולם נמצאת בצמיחה מתמדת, כחלק מעלייה ניכרת במודעות לאורח חיים בריא. בעיקר גובר הביקוש העולמי לזן המג'הול האיכותי והעסיסי, המהווה תחליף בריא וטעים למאכלים מתוקים, תעשייתיים ומעובדים. מטרתנו בערבה, הינה מקסום האיכות, המשך העמידה בסטנדרטים הגבוהים ובמוניטין של המג'הול הישראלי, פיתוח שווקים חדשים בחו"ל ושמירה על מחיר התמר הישראלי".
עופר גור, יו"ר הוועדה החקלאית בערבה התיכונה: "בענף התמרים בכלל ובערבה התיכונה בפרט, חלה תנופה עצומה בשנים האחרונות, זאת בשל העובדה כי האקלים היבש והטמפרטורות הגבוהות מהווים תנאים אופטימליים לגידול תמרים. כמו כן, התמר מאפשר שימוש במים מליחים כמו אלו הזמינים בערבה. מגדלי התמרים רואים בענף השקעה סולידית, לטווח ארוך, כאשר התנודות בין ההוצאות להכנסות נחשבות למתונות ביחס לגידולים אחרים".

עוד מציין גור, כי הביקוש הגבוה לתמרים האיכותיים מהערבה התיכונה, הרחבת שטחי מטעי התמרים, ההתארגנות השיווקית והיצוא המאסיבי, הביאו לפיתוח הדרכה מקצועית וייעודית לתחום התמרים, בחסות הוועדה החקלאית במועצה אזורית הערבה התיכונה , לצד ליווי קפדני והדרכות מקצועיות, על ידי מדריכי שה"מ במשרד החקלאות, שנשענות על מחקרים המתבצעים בתחנת המחקר "יאיר" בחצבה של מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר, המאגדות את בעלי מטעי התמרים, לצורך התמקצעות משותפת לענף, במטרה להגיע לאיכות מרבית של הפרי ולמקסם את פוטנציאל השיווק בעולם. שמירה על איכות הפרי הישראלי ועבודה משותפת בשיווק יסייעו לשמור על מעמדנו בשוק העולמי.
להערכת מועצת הצמחים, ישנם כיום כ-600 מגדלי תמר בישראל, כאשר עשרות אלפי משפחות מתפרנסות מהענף במעגל השני. יבול התמרים בישראל נמצא במגמת צמיחה; בשנת 2024 נגדדו בארץ כ-58,000 טון, ואילו בשנת 2023 נגדדו כ-53,000 טון.

ערך ייצור התמרים בישראל כיום הוא כ-1.2 מיליארד ש"ח, כאשר כ-900 מיליון ש"ח מתוכם ייצוא והיתרה בשוק המקומי. היקף השטח הנטוע בישראל הוא כ-60,000-70,000 דונם, כאשר רוב מטעי התמרים בישראל גדלים בבקעת הירדן ובערבה.
עץ תמר מניב פירות רק לאחר 5 ל-7 שנים מנטיעתו, כאשר גם בשנים הללו, בהם העץ טרם הניב, קיים צורך בטיפול מאסיבי- השקייה, דישון, גיזום ועוד. טיפול הטומן בחובו עלויות גדולות לחקלאים.
לפי הערכות, הזנים הבולטים מבחינת הצריכה המקומית הם ה"מג'הול" שמהווה כ-80% מהשוק בארץ, ה"ברהי" שמהווה כ-10% מהשוק בארץ, "דקל נור" (כ-6%) ו"חיאני" (כ-4%).