עובדים רבים מתלבטים בשאלה מה עדיף – להתפטר או לחכות לפיטורים. הסיבה להתלבטות הזאת היא פשוטה – כסף, אך בניגוד למה שרבים חושבים, אין מדובר בהכרח בכספי פיצויים. אם בעבר כספי פיצויים היו גורם משמעותי בקבלת ההחלטה, היום גם עובדים שמפוטרים וגם עובדים שמתפטרים זכאים לפיצויים ולגישה לכל קרנות ההשתלמות שהמעביד חסך בשמם. ההבדל העיקרי בין עובד שפוטר ובין עובד שהתפטר הוא הזכות לדמי אבטלה מיום האבטלה הראשון. הכספים שמשלם המוסד לביטוח לאומי מיום האבטלה הראשון, הם הבסיס להתלבטות, ויש לכך סיבה מוצדקת. אז מה משתלם יותר – פיטורים או התפטרות? הינה כל מה שאתם צריכים לדעת.
כולם מקבלים פיצויי פיטורים
היום, בניגוד לעבר, כל עובד זכאי לפיצויי פיטורים בין שהוא מפוטר ובין שהוא מתפטר. אבל – וזה אבל מהותי – עובדים שמתפטרים לפני שחלפה שנת העסקה אחת, אינם זכאים לפיצויי פיטורים, ולפיכך עליהם לחשוב היטב לפני שהם מתפטרים. עובדים שהועסקו במקום עבודתם במשך שנה או יותר, זכאים לפיצויי פיטורים בין שהם פוטרו ובין שהתפטרו. אבל לכך יש סייגים שונים. עובדים שמעלו באמון של מעסיקיהם, מעלו בתפקידם, גנבו כספים או עברו על החוק במסגרת עבודתם, צפויים להתנגדות המעסיק לתשלום פיצויים וייאלצו לפנות לבית המשפט כדי לקבל החלטה סופית בעניין. פיצויים לעובד שהתפטר לאחר שנת עבודה אחת או יותר, מובטחים, וכדי לקבלם עליו להגיש מסמכים רלוונטיים למוסד הפיננסי שמנהל את כספי הפיצויים שלו, ולהמתין לקבלת הכסף. גם עובדים שהתפטרו וטוענים לדין מפוטר זכאים לפיצויי פיטורים, אך ייאלצו להוכיח דין מפוטר במוסד לביטוח לאומי כדי לקבל דמי אבטלה מהיום הראשון.
זכאות בסיסית לפיצויי פיטורים
כל עובד שפוטר מעבודתו זכאי לפיצויי פיטורים אלא אם כן, כאמור, הוא פוטר בחשד לעבירות פליליות, והמעסיק מתנגד לזכאותו לפיצויים. אם נניח בצד לרגע מקרים מיוחדים, נבין שהזכות לפיצויי פיטורים עומדת ובראש ובראשונה לעובדים שפוטרו מעבודתם לאחר שנת עבודה אחת או יותר. גם נשים הרות שמפוטרות כחוק זכאיות לפיצויי פיטורין. במקרים מיוחדים עובדים זכאים לפיצויי פיטורים, גם אם הם לא פוטרו, ואם מעסיקם נפטר, אם החברה שבה הועסקו פורקה או אם החברה נמכרה, והבעלים החדשים ממשיכים להפעיל אותה במתכונת שהתקיימה לפני המכירה. עובדים שמפוטרים לאחר שנת עבודה אחת כדי שמעסיקם יוכל לחמוק מתשלום פיצויים, צריכים להוכיח טענה זאת בבית המשפט. אם טענתם מוכחת הם יקבלו את כל זכויותיהם ויפוצו על עוגמת הנפש.
דמי אבטלה – כן או לא?
בכל הנוגע לדמי אבטלה, הכלל בעניין הזה הוא פשוט. עובדים שפוטרו לאחר שנת עבודה אחת או יותר, זכאים לדמי אבטלה מהיום הראשון לאבטלתם. עובדים שהתפטרו, בין שהתפטרו לפני תום שנת העבודה הראשונה, ובין שהתפטרו לאחר שנת עבודה אחת או יותר, אינם זכאים לדמי אבטלה מהיום הראשון לאבטלתם אלא רק כעבור תשעים יום ורק אם עמדו בתנאים של המוסד לביטוח לאומי. עובדים שהתפטרו בדין מפוטר צריכים להוכיח דין מפוטר כדי להיות זכאים לדמי אבטלה מהיום הראשון לאבטלה. ולכן דמי האבטלה הם השיקול הראשון והמהותי לשאלת השאלות – להתפטר או לא להתפטר.