התמכרות היא תהליך עצוב, לכל מי שרואה אותו מבחוץ אבל בתוך הלב גם לכל מי שחווה אותו מבפנים, למרות שנדמה לנו לעיתים כי ההתמכרות הופכת את הסובל ממנה לעיוור מול הסכנות וההשלכות הקשות שלה, זה לא בדיוק ככה, ובנקודה כזו או אחרת מתפתח כאב עמוק בתוך תוכו של המכור. האם תמיד אדם שסובל מהתמכרות יהיה האשם הבלעדי במצבו? מסתבר שממש לא. כל מכון גמילה מאלכוהול וסמים מטפל גם במקרים בהם ההתמכרות כלל אינה נוסעת מאשמה בלעדית של הסובל ממנה. איך זה קורה? בגלל תרופות מסוימות שידועות כגורמים ממכרים, וחלקם אפילו ממכרים מאד. אז למה רופאים רושמים תרופה ממכרת? לפעמים כי אין ברירה, לפעמים כי החוק מאפשר והאדם מבקש בלי לדעת את ההשלכות העתידיות, ויש עוד סיבות, אבל התוצאה העגומה היא אחת- סבל נפשי נורא בגלל מרשם תמים.
מהן תרופות ממכרות ואיך מגיעים למצב התמכרות
אז קודם כל, רשימת התרופות הממכרות אינה ארוכה יותר מדי, למרות שנרשמו גם מקרים של התמכרות למשככי כאבים קלים ואפילו לאקמול, אבל אלו הם מקרים נדירים ביותר שכנראה יושבים על רקע מורכב ולא שגרתי. במצבים רגילים, תרופות ממכרות ידועות ככאלו ובדרך כלל הרופא יציין זאת בעת נתינת המרשם. אבל אנחנו כמטופלים לא תמיד מתייחסים לאזהרה הזו ברצינות הראויה לה, מחוסר ידע. יש מצבים של כאב כרוני או כאבים חריפים מאד שהסבל מהם עלול לגרום לנו לאבד את שיקול הדעת המדויק, וכאשר הרופא מציע לנו מרשם לפרקוסט למשל אנחנו מוכנים לקחת כל סיכון, העיקר להרגיע את הכאב. אבל מרכזי גמילה עובדים לא מעט על תהליכי גמילה מפרקוסט, עם אנשים שפויים ורגילים לחלוטין שאף פעם לא העלו על דעתם ליפול לסמים או אלכוהול, אבל זה קרה להם בגלל מרשם רופא תמים שלא לקחו אותו בזהירות הראויה.
מה אפשר לעשות
האם יש דרך לצרוך תרופות חשובות לנו בלי להתמכר? אפשר להישמע באופן מדויק מאד להוראות הרופא לצריכת התרופה, הן ניתנות מתוך מטרה להפחית תסמיני התמכרות וקשיי גמילה, אבל בדרך כלל מומלץ מראש להימנע, אם אין צורך קריטי בתרופה. אם אתם מזהים את עצמכם או יקיריכם כאן, אתם לא צריכים להרגיש אבודים. ניקה ישראל מכון גמילה מקצועי בגישה ייחודית ואווירה מיוחדת כאן להושיט יד בדרך החוצה. אפשר לצאת מזה.