חוק המרשם הפלילי ותקנת השבים, התשמ\"א – 1981 מסמיך את משטרת ישראל לנהל את המרשם הפלילי. מדובר ברישום ממוחשב אשר בו מתועדות העבירות אותן ביצע האזרח. אם האזרח ביצע עבירה פלילית ונגזר עליו עונש בבית משפט, העבירה תתועד במרשם הפלילי. חשוב להדגיש כי כל עבירה פלילית שבה הורשע האדם מתועדת במרשם הפלילי ומותירה למעשה כתם למשך שנים רבות, מה שעשוי לפגוע בין היתר בקבלה למקומות עבודה, הנפקת ויזה למדינות שונות בעולם, הגבלה בדבר נשיאת נשק ועוד. במרשם הפלילי קיים תיעוד אודות מספר התיק בבית המשפט, התאריך שבו הנאשם הורשע, העונש שבית המשפט גזר על הנאשם וכן תקופת ההתיישנות והמחיקה של העבירה. לצד הרישום הפלילי, משטרת ישראל מנהלת את הרישום המשטרתי ובו פרטים אודות תיקי חקירה סגורים. במאמר זה, נסביר כיצד ניתן להביא למחיקת רישום פלילי וכיצד ניתן להביא לביטול רישום משטרתי.

ההבדלים בין רישום פלילי לבין רישום משטרתי
רבים טועים לחשוב כי לאחר שתיק החקירה נסגר, כך גם התיעוד – נעלם כלא היה. ואולם, לא כך הדבר. למעשה, משטרת ישראל מנהלת שני מרשמים:
- המרשם הפלילי – כאמור, מרשם זה כולל מידע אודות עבירות שבהן גובשה תשתית ראייתית, הוגשו כתבי אישום, התיק נשמע בבית המשפט ועל הנאשם נגזר עונש מסוים (עונש מאסר, עבודות שירות, מאסר על תנאי, של\"צ וכיוצא באלה). כאן המקום להדגיש כי עבירות תעבורה אינן נמנות ונרשמות במרשם הפלילי, אלא מתועדות במרשם אחר, הוא המרשם התעבורתי.
- הרישום המשטרתי – במרשם זה קיים מידע אודות תיקי חקירה סגורים, אשר לא הבשילו לכדי כתב אישום או במילים אחרות – תיקים שלא נשמעו בבית המשפט. כך למשל, תיק שנסגר מחוסר ראיות, חוסר עניין לציבור או תיק שנסגר בהסדר מותנה, עשוי להופיע במאגר זה תוך ציון עילת הסגירה ומהות העבירה.
מחיקת רישום פלילי וביטול רישום משטרתי – כיצד?
בהתאם לחוק, עבירה פלילית מתיישנת בהתאם לסוגה ולאחר תקופת התיישנות חלה תקופת המחיקה. בקצרה, נציין כי מדובר על תקופת זמן ארוכה מאוד – מינימום 17 שנים ממועד ביצוע העבירה. ואולם, כל עוד מדובר ברישום פלילי, כלומר בהרשעה, ניתן להגיש בקשת חנינה לנשיא המדינה. מומלץ שלא להגיש את הבקשה באופן עצמאי, אלא להיעזר בשירותיו של עורך דין פלילי בעל ניסיון. בכל הנוגע לביטול רישום משטרתי, מדובר בבקשה שונה לחלוטין. לביטול הרישום המשטרתי קיימים שני מסלולים, המסלול הראשון הוא לפנות בבקשה לשינוי עילת סגירה של התיק, במסגרתו עורך הדין מצלם את החומר, מנתח את הראיות ומבקש מהיחידה החוקרת, מהפרקליטות או מהתביעות לשנות את עילת הסגירה לחוסר אשמה. יודגש – רק תיק שנסגר בעילה של חוסר אשמה נמחק מרישומי המשטרה. דרך נוספת היא לפנות בבקשה לביטול הרישום המשטרתי לחוליית המידע הפלילי וזאת בהתאם לתקנות המרשם הפלילי, הכוללות בין היתר קריטריונים של חלוף הזמן. על כל פנים, מומלץ שלא לנסח בקשות אלה באופן עצמאי אלא להיעזר בישרותיו של עורך דין הבקיא ברזי המשפט הפלילי, וזאת על מנת למנוע עוגמת נפש בעתיד.