המהנדסות הבאות של הדרום

המהנדסות הבאות של הדרום
המהנדסות הבאות של הדרום קרדיט יחצ ICL

במהלך השנה החולפת הובילה חברת ICL יוזמה חינוכית ייחודית, שבמסגרתה נרקם קשר יוצא דופן בין קבוצה של תלמידות כיתה ט' מבית ספר אמי"ת קמה בירוחם לבין ברנרד גיישריק, מנהל משאבי אנוש ופיתוח ארגוני במפעלי ים המלח של החברה. המפגשים הקבועים, שהתקיימו כחלק מהעשייה הקהילתית של ICL, שימשו עבור התלמידות מרחב של השראה, חשיבה פורצת דרך וגילוי עצמי.

תחום התעשייה וההנדסה, על שלל מקצועותיו, נחשב לאורך שנים לאחד המגזרים הגבריים ביותר במשק. הן מבחינת כוח האדם, הן בדימוי הציבורי והן בייצוג בקרב צעירים וצעירות הבוחרים את מסלול הלימודים והקריירה שלהם. מחקרים מראים כי נשים מהוות מיעוט ברור בלימודים בתחומי ההנדסה, ובשוק העבודה הן נתקלות לעיתים קרובות באתגרים ייחודיים של הטמעה, קידום ואתגרים נוספים.

הצורך בשינוי עמוק מתחיל כבר בגיל צעיר, בשלב שבו מתעצבים הדימויים העצמיים, תחומי העניין והחלומות לעתיד. מתוך ההבנה הזו נולד המיזם, פרי יוזמתם של ברנרד גיישריק וזהבה קאשי, מורה למדעים בבית ספר אמי"ת קמה בירוחם, והובל בסיוע ICL כחלק מהעשייה ההתנדבותית והתמיכה הקהילתית של החברה בדרום.

המיזם נועד לחשוף נערות לעולם התעשייה והחדשנות ולהעניק להן כלים מעשיים לחשיבה יצירתית, זיהוי אתגרים ופיתוח פתרונות, בעולמות שבעבר נתפסו לעיתים כמרוחקים מהן. התוכנית נבנתה מתוך רצון של ICL להשפיע על דור המהנדסות העתידי ומתוך רצון של זהבה, שביקשה לתת לתלמידות שלה כלים מהעולם האמיתי.

אחד הרעיונות שצמחו מתוך התהליך, וזכה להתעניינות ממשית מצדICL  הוא פתרון פשוט לבעיה בוערת עבור עובדי החברה. מדובר במדבקה חכמה שמוצמדת למדי עובדים החשופים לחום, ומשנה צבע בהתאם למידת החשיפה. כך שניתן לזהות מבעוד מועד סימנים להתייבשות או סכנה למכת חום. "זה רעיון שנולד אצל נערות בלי רקע הנדסי", מספר ברנרד בגאווה, "והיום הוא נבחן ב־ICL כפתרון אפשרי שיכול לשרת מאות עובדים. זו הוכחה אמיתית למה שקורה כשנותנים הזדמנות ובמה לחשיבה צעירה ויצירתית".

״הרעיון למיזם המשותף נולד מתוך פרויקט אחר שבו השתתפתי בפארק קרסו למדע מטעם חברת ICL. המטרה הייתה לעודד תלמידות כיתה ט׳ לבחור בלימודים טכנולוגיים והנדסיים, לא רק הנדסה כימית, אלא גם הנדסת מכונות ותחומים נוספים. במהלך אחד המפגשים פגשתי את זהבה, והיא הציעה לחשוב יחד על שיתוף פעולה שיתאים לתלמידות שלה״ מספר ברנרד, מנהל משאבי אנוש ופיתוח ארגוני במפעלי ים המלח של ICL.

המפגשים התקיימו לסירוגין בבית הספר אמי״ת קמה ירוחם: שבוע אחד הגיעו אנשי מקצוע שונים מ-ICL שהתנדבו להעביר שיעור במגוון תחומים, כגון מהנדסת מכונות, מומחה ל-AI, מנהלת חדשנות, מנהל פרויקטים ועוד. כל אחד מהם חשף את התלמידות לזווית אחרת של חשיבה, ועזר להן לראות אתגרים מהעולם האמיתי דרך עיניים של מקצוענים. את המפגשים ליווה ברנרד, שלקח חלק מרכזי בתיאום, בליווי ובהסברים, מההיכרות האישית עם כל אחד מהמומחים, דרך התאמת הנושא לקהל הצעיר, ועד ההשקעה הרבה בהבאתם לשטח. תודות למעורבותו, הצליחה כל תלמידה לפגוש לא רק מקצוע, אלא גם אדם שמאחוריו, ולהתחבר לסיפור, לדרך ולמשמעות.

בשבוע העוקב, זהבה המשיכה עם התלמידות את ההעמקה, בשיעור מתודולוגי שבו תרגלו, שאלו שאלות ויישמו תובנות. התוכנית נבנתה במיוחד ע״י ברנרד וזהבה עבור התלמידות והיא חלק מתוכנית הלימודים של בית הספר, היא מוטמעת בשעות הלימוד ואף התלמידות מקבלות ציון עליה לתעודה. כך, התוכנית היא שיעור לכל דבר- רק בדרך שונה ומעניינת.

הלימוד לא נשאר ברמה תיאורטית בלבד, אחת המשימות המרכזיות של התלמידות הייתה לזהות בעיות אמיתיות בשטח ולהציע להן פתרונות. מתוך שלל רעיונות שעלו, בלטו שלושה נושאים שנבחרו על ידי התלמידות: בטיחות בעבודה בתנאי חום, חשיפת עובדים לחום וטיפול בפסולת המלח התעשייתית. ״נוצר קשר אישי מאוד חזק", מספר ברנרד. "הן שמרו על קשר עם אנשי התעשייה שבאו לדבר איתן, הרגישו בנח לפנות אליהם, ביקשו ייעוץ בתהליך פיתוח הפתרונות שהן עבדו עליהם והעזו לחלום.״

זהבה קאשי מספרת שההשפעה על הבנות הייתה דרמטית, "במסגרת השיעורים הן קיבלו כלים של גמישות מחשבתית, פתרון בעיות ויציאה מהקופסה. כלים שלא תמיד מקבלים במערכת החינוך הרגילה. מעבר לזה, הן פגשו נשים מובילות מהתעשייה, דמויות מעוררות השראה, שהראו להן שאפשר. זה היה תהליך שונה ממה שאנחנו רגילים בבית הספר, תהליך שמתחבר למה שקורה באמת בעולם וזה היה מרגש לראות את התלמידות בתהליך הזה״.

הפרויקט הוא חלק ממערך הפעילות החינוכית והחברתית שמובילה ICL בדרום, מתוך מטרה להרחיב הזדמנויות, לעודד מוביליות חברתית, לחבר בין חינוך לתעשייה, ולעודד ייצוג מגוון במקצועות ההנדסה והחדשנות. ״החזון הוא לפגוש את הדור הבא כבר עכשיו, לתת להם כלים, השראה, והבנה שהם שייכים לעולם הזה", מסכם ברנרד. "המיזם הזה הראה כמה כוח יש בחיבור הזה ואני מקווה שנמשיך ונרחיב אותו גם בשנים הבאות."

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
ט"ו באב במדבר: חוגגים אהבה עם הזמר והיוצר דניאל וייס ניצול הטבח בבארי
המופע בליל ירח מלא תחת כיפת השמיים עם סלסלת שקיעה...
המהנדסות הבאות של הדרום
במהלך השנה החולפת הובילה חברת ICL יוזמה חינוכית ייחודית, שבמסגרתה...
הטכנולוגיה שמאחורי רפת חלבלבן כיסופים קולר חכם מתוגבר AI לפרות, ׳קרוסלת׳ חליבה, רובוטים חסכוניים לחיטוי והכנת הפרות ושלל פתרונות ענן ולמידת מכונה
חברת אפימילק, מקיבוץ אפיקים, גייסה למשימת השיקום של הרפת שנהרסה...
נשיא המדינה ביקר בעזה
נשיא המדינה יצחק הרצוג ביקר היום, יום רביעי, כ״ז בתמוז,...
פסטיבל הפרינג' הבינלאומי ה-15 בבאר שבע יתקיים בסימן "משפחה" יום ב'-ה', 7-4 באוגוסט 2025, העיר העתיקה באר שבע
אירוע התרבות הרב-תחומי הבינלאומי לכל המשפחה של תיאטרון הפרינג' באר...
תלמידי אופקים בדרך לאקדמיה: מחזור שני לתכנית המצטיינים להנדסת מכונות יוצא לדרך
לימודים אקדמיים כבר מהתיכון; הורים ותלמידים השתתפו בערב חשיפה מיוחד...
תערוכת פרויקטים לתכנון אורבני באופקים
סטודנטים לאדריכלות הציגו חזון אורבני לעתיד העיר בתערוכת סיום שנה...
אופק לשוק ההון והפיננסים: מאות משרות חדשות בתחום הפיננסים בדרך לאופקים
חברת הפיננסים מהגדולות בישראל תקים מוקד שירות מתקדם באופקים ותפתח...
חזון הדרום: תעסוקה וטכנולוגיה
שיתוף פעולה מבורך נרקם בימים אלה בין המכללה הטכנולוגית באר...
מבקר המדינה: באילת מחסור חמור בצל במרחב הציבורי
על אף שמדובר בעיר החמה בישראל, דוח מבקר המדינה מצא...
דילוג לתוכן