תפקידו של צו הירושה בקביעת חלוקת הנכסים כאשר אין צוואה

תפקידו של צו הירושה בקביעת חלוקת הנכסים כאשר אין צוואה
קרדיט - Canva

צו ירושה הוא מסמך משפטי חשוב, המוצא על ידי בית דין רבני או רשם לענייני ירושה, המאשר את חלוקת העיזבון השייך לאדם שנפטר שלא הותיר אחריו צוואה. כאשר אדם נפטר ללא צוואה, מתבקש תהליך קבלת צו קיום ירושה לביסוס היורשים החוקיים וזכאויותיהם בהתאמה לעיזבון. כדי להתחיל תהליך זה, נדרש להגיש בקשה ללשכת הרשם לענייני ירושה או לבית דין רבני רלוונטי. מטרתו העיקרית של צו הירושה היא להסדיר את חלוקת העיזבון בין היורשים החוקיים. בצו קיום ירושה מפורטים שמות היורשים, חלקם בירושה, והנכסים אותם הם יורשים. הצו מקנה להם מעמד של מנהלי העיזבון ומאפשר ביצוע פעולות משפטיות הקשורות לעיזבון, כגון מכירת נכסים, חלוקת רכוש, ביצוע פעולות בחשבונות בנק ועוד. קבלת הצו חיונית כדי להסדיר את ניהול העיזבון וחלוקתו בצורה תקינה ללא מחלוקות. גם מוסדות וגורמים שלישיים ידרשו לראות אותו כהוכחה לזהות היורשים וסמכותם לפעול.

חלוקת נכסים במקרה של מחלוקות

חלוקת נכסיו ורכושו של אדם לאחר מותו יכולה להיעשות רק לפי סדר הירושה או הצוואה, אם יש כזו. במידה והאדם לא הותיר אחריו צוואה, רכושו יחולק בין יורשיו החוקיים לאחר מתן צו ירושה על ידי הרשם לענייני ירושה או בית דין רבני. עם זאת, ישנם מקרים בהם ניתן להגיש התנגדות לצו ירושה לרשם, גם אם ברור מי צריך לרשת את נכסי המנוח.

במקרים בהם מוגשת התנגדות לצו ירושה שהוצא, ייתכן שחלוקת הנכסים תעוכב עד למתן החלטה סופית של בית המשפט. אם אחד היורשים טוען שצו הירושה אינו משקף נכונה את זכויות היורשים, למשל בגלל קיומה של צוואה נוספת שלא הוצגה או בגלל שאדם מסוים שצוין כיורש אינו יורש חוקי, הרי שעד לבירור העניין בבית המשפט ומתן החלטה סופית, לא ניתן יהיה לחלק את הנכסים בפועל בין היורשים.

מתי יש צורך בשכירת עורך דין לענייני צוואות וירושה?

עניינים הקשורים ברכוש ובכספים מעוררים פעמים רבות סכסוכים משפחתיים וסוגיות בלתי פתורות, במיוחד כאשר מדובר בעיזבון של בן משפחה שנפטר. אמנם זה אפשרי שאנשים יערכו צוואות בעצמם ללא סיוע מקצועי, אך גישה זו עשויה הוביל למחלוקות ולמצוקה רגשית עבור הצדדים המעורבים. לפיכך, מומלץ לשכור עורך דין מומחה בתחום הצוואות והירושה כבר בשלב כתיבת הצוואה, על מנת להבטיח שהיא תיערך כדין ותשקף נכונה את רצון המצווה, וכדי להבטיח חלוקה הוגנת, מכובדת והולמת של עזבונו. בנוסף, כאשר מתעורר סכסוך משפטי בנוגע לתוקפה של הצוואה או לפרשנותה, ודאי שיש צורך בעורך דין. גם בהליכי קבלת צו ירושה או צו קיום צוואה, ייצוג משפטי הוא חיוני על מנת להבטיח שזכויות היורשים ימומשו ובכך למנוע ככל האפשר עימותים או אי הבנות פוטנציאליים.

לילך הירש אופיר היא עורכת דין לדיני משפחה המתמחה בעניינים משפטיים מורכבים, מספקת תמיכה משפטית מקצועית ואדיבה ומחויבת ללוות ולנווט משפחות בנושאים רגישים באופן מדויק ובזהירות מרבית.

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
עיצוב נעליים: כיצד להפוך כל נעל ליצירת אמנות
עיצוב נעליים הוא תחום יצירתי שמתפתח באופן משמעותי בעשור האחרון...
האם אפשר לקבל משכנתא אם הבנק סרב לסייע לנו?
לא אחת קורה שאנשים פונים אל הבנק, מבקשים ממנו הלוואה...
רילוקיישן לקפריסין – כל מה שצריך לדעת לפני המעבר
אם אתם שוקלים לעבור לגור בחו"ל, רילוקיישן לקפריסין יכול להיות הבחירה...
איך לגרום לילד לדבר על רגשות – מדריך להורים
כשהילדים שלנו נכנסים לגיל ההתבגרות, הם עוברים תקופה מורכבת של...
עיצוב בתי יוקרה- כיצד הוא מתבצע ועל מה חשוב לשים דגש?
עיצוב בתי יוקרה הוא תהליך שעוסק ביצירת חללים המשדרים תחכום...
איך מזהים בעיית התמכרות לקנאביס
שימוש בקנאביס על בסיס קבוע מוביל לתחושת תלות והתמכרות. רבים...
נפגעתם בתאונת עבודה? כך תעשו
תאונת עבודה היא כל מקרה שגרם לפגיעה והתרחש במהלך יום...
מהו טיפול בפצעים בפנים?
פצעים פנים יכולים לנבוע מסיבות שונות כאשר אחת הסיבות הנפוצות...
ליווי צמוד מעורך דין מנוסה
בעולם המשפטי, נושאים כמו מיסוי מקרקעין, הסכמים בין אנשים ותרגום...
מעבר קל ונוח לרכב חשמלי
היו לכם הרבה דילמות לפני שבחרתם לקנות רכב חשמלי? יש...
דילוג לתוכן