תערוכה ייחודית במרכז ג'ו אלון בנושא הכנסת האורחים הבדואית: "שלושה ימים ושליש"

תערוכה ייחודית במרכז ג'ו אלון בנושא הכנסת האורחים הבדואית: "שלושה ימים ושליש"
קרדיט: "מתוך העבודה של סובר לרנר. פרט מתוך סדרה: ״למזוג, להתמזג. מתמזגים?״, 2019. אוצרת: ליאת יהודה"

בתערוכה שנפתחת ב- 12/2/19  יוצגו היצירות של אמניות ואמנים בדואים ויהודים אשר עוקבים אחר פרקטיקות של הכנסת אורחים שמתקיימות במרחבים פרטיים, ממסדיים וציבוריים שמפגישים בין האתי לפוליטי, בין החלה של חוק להכלה מלאה. עבודותיהם בוחנות מצבי קונפליקט והיתוך שנוצרים במפגש בין שני ההיבטים בנסיונם לדור בכפיפה אחת, בבית אחד.

 

תערוכה ייחודית במרכז ג'ו אלון
קרדיט: "מתוך העבודה של סובר לרנר. פרט מתוך סדרה: ״למזוג, להתמזג. מתמזגים?״, 2019. אוצרת: ליאת יהודה"

אמנים מציגים: חאדר ושאח, חיים מאור, זינב ג׳ריביע, פארס אבו האני, סובר לרנר, באסמה אבו חוטי, נורית שרת, טל ניסים, אמנון גוטמן, האלה אבו פאריח, ורובא אלפראונה.

התערוכה של האוצרת ליאת יהודה מביאה את נושא הכנסת האורחים הבדואית שנודעת מאז חיו הבדואים חיי נדודים במדבריות נרחבים. אז כאשר מרחק גדול הפריד בין ישובים/שבטים, מקורות מים ומזון היו נדירים ובאין שלטון מרכזי המגן על בטחונם של עוברי דרכים. הלך בודד או קבוצת נודדים קטנה ביקשו לחסות בצל אוהלו של שבט גדול שנקרה בדרכם; הם זכו למקלט, מזון ואירוח למשך שלושה ימים ושליש.  הכנסת אורחים בדואית עשויה להוות גם מודל חברתי־ערכי. הפילוסוף האלג׳יראי־צרפתי ז'אק דרידה בוחן הכנסת אורחים משני היבטים עיקריים: פוליטי ואתי. ההיבט הפוליטי כולל מערכת כללים סימבולית של חוקים וסימנים הידועים למארח ולאורח. בהכנסת אורחים בדואית האורח מבשר על בואו באמצעות שיעול; המארח מכבד את האורח בשלוש כוסות קפה מר המשול לחייו של הבדואי במדבר, וכל כוס נושאת משמעות ייחודית; האורח משיל נעליו כביטוי של רצון להתארח. ההיבט האתי מתבטא בנכונות להכנסת אורחים מוחלטת: המארח מקבל את האורח ללא תנאי, מבלי שידע את שמו, זהותו או ייחוסו המשפחתי, בדומה לאִיברהִים – אברהם אבינו שהזמין שלושה "אנשים זרים״ אל אוהלו.

תערוכה ייחודית במרכז ג'ו אלון
קרדיט: "מתוך העבודה של סובר לרנר. פרט מתוך סדרה: ״למזוג, להתמזג. מתמזגים?״, 2019. אוצרת: ליאת יהודה"

על בית ועל הכנסת אורחים מקומית: בעשורים האחרונים הושתו על הקהילה הבדואית בנגב תהליכי מעבר למגורים בסביבה אורבנית־מוניציפלית. ניסיון כינוס השבטים ליישובי קבע הכפופים לחוק רשות אזרחית וחילוקי דעות על בעלות של קרקעות יצרו קונפליקט סבוך. רבים מתגוררים עדיין בפזורה הבדואית בכפרים בלתי מוכרים, בבתים שניבנו ללא היתר בניה וחסרים חיבור למקורות חשמל, מים וקרבה למוסדות חינוך. סוגיית הקרקעות לא הוכרעה. בדואים החיים בנגב אינם אורחים (עוברי אורח), הם אזרחים, דיירי קבע ללא בית. עם זאת, יש ללמוד דווקא מהם מהי הכנסת אורחים, ולאמץ את הדגם האידיאלי הנמצא בבסיס תרבותם כדי לכונן בית מלא חלונות ופתחים, בית שמלבד הפוליטי יְיוּשַׂם בו גם ההיבט האתי.

תערוכה ייחודית במרכז ג'ו אלון
קרדיט: "מתוך העבודה של סובר לרנר. פרט מתוך סדרה: ״למזוג, להתמזג. מתמזגים?״, 2019. אוצרת: ליאת יהודה"
כתבות נוספות שיעניינו אתכם
Professional headshot of a middle-aged man wearing a light blue button-up shirt
'הדו"ח לזקן 2026' במסר לממשלה הבאה:  "אחרי השבעה באוקטובר, חיזוק הנגב הוא השקעה אסטרטגית ישירה בביטחון, בחוסן הלאומי ובצמיחה העתידית של המדינה"
הדו״ח לזקן הוא יוזמה משותפת של קרן מיראז׳, המועצה האזורית...
התמונה החינוכית: 100% גיוס לצה"ל בבית החינוך אמית קבוצת יבנה
נתוני התמונה החינוכית לשנת תשפ"ה שפרסם כעת משרד החינוך מציגים...
"את באה, את פוגשת קבוצה שאת כבר מכירה, ואת מרגישה חלק": המפגש של האימהות השכולות מהעוטף
במשך תקופה ארוכה אדי גולדין, שאיבדה את בנה אורן גולדין...
יריד התעסוקה של אופקים חוזר: עשרות מעסיקים ומאות משרות במקום אחד
עיריית אופקים ושותפיה יקיימו בחודש הבא את יריד התעסוקה העירוני,...
מסר של אהבה ושלום ממרוקו
המכללה האקדמית אשקלון קיימה השבוע (יום שני) כנס אקדמי בין...
מציירים בלב הערבה סוף שבוע סדנת ציור מול נופי בראשית במדבר
 19-21 בנובמבר 2026, צוקים, הערבה התיכונה.  תיירות מועצה אזורית הערבה...
עשרות מחנכים יהודים מרחבי העולם סיירו בדרום ובעוטף עזה במסגרת ״כנס המחנך היהודי הבינלאומי״ של משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות שנערך בישראל
כ-150 מחנכים, מנהלים ומנהיגים חינוכיים מעשרות מוסדות חינוך וקהילות יהודיות...
מחזקים את העסקים המקומיים: הכשרת AI במרכז לאודר לתעסוקה בנגב
מעיצוב תכשיטים ויודאיקה, דרך קוסמטיקה ועד ליווי משפחות: בעלי ובעלות...
‏השיט חזר, הדיגום נמשך: מה השתנה בנחל לכיש ומה עוד צריך לבדוק?
הנחל שאזור התעשייה והנמל הקיפו שנים עבר שיקום ממושך, והשיט...
"כשאתה במצב של חיים או מוות, אתה מבין כמה אתה רוצה לחיות": שורד הנובה איתי אמיר סיפר את סיפורו במעון "משמרות" בשדות נגב
עשרות הגיעו להרצאה מעוררת ההשראה, שהתקיימה במרכז "חושן" לקראת יום...
דילוג לתוכן