תנופת פיתוח ביישובי הערבה התיכונה

תנופת פיתוח ביישובי הערבה התיכונה
צילום אביעד בר

בהשקעה של 10 מיליון שקלים לפיתוח תשתיות ושדרוג נפתח לפעילות כפר האמנים בישוב האקולוגי צוקים בערבה התיכונה

במקביל הסתיימה עבודת התשתית להרחבה החדשה בישוב

צילום אביעד בר
צילום אביעד בר

לאחר שנה של עבודות תשתית ושדרוג בהשקעה של 10 מיליון שקלים, הסתיים שדרוג מתחם כפר האמנים בישוב האקולוגי צוקים, בערבה התיכונה, שיהווה מוקד משיכה לתיירות המדברית, של נופשים מישראל ומחו"ל, הצפויה להתפתח בעקבות פתיחת שדה התעופה הבינלאומי "רמון" לטיסות סחר נכנסות.

כפר האמנים ששודרג, משתרע כיום על פני 15 דונם ומשקיף אל נוף המדבר הבראשיתי. הכפר כולל בניין רב תכליתי, 24 חדרי סטודיו בשטח של 35 מ"ר כל אחד, מבנה גדול, מרכזי ומשותף להתכנסות והצגת תערוכות מתחלפות בשטח של 150 מ"ר, בית קפה, שירותים ציבוריים וחניון ללא עלות עבור הקהל הרחב.

שדרוג כפר האמנים הינו מיזם שהוציאה לפועל מועצה אזורית הערבה התיכונה, בשיתוף ומימון של משרד התיירות והפילנתרופ האוסטרלי ארווין ויידור, בתיווך JNF אוסטרליה. הפרויקט תוכנן על ידי

האדריכל ערן מבל ובוצע ע"י חברת חל"י, שקיבלה את ההרשאה לביצוע, לאחר שזכתה במכרז של החברה הממשלתית לתיירות, במשרד התיירות.

פיתוח ושדרוג כפר האמנים בצוקים, הינו חלק ממדיניות שמוביל החמ"ת במשרד התיירות לקידום ושיווק "התיירות המדברית האקולוגית" באזור הנגב והערבה, כמוצר אטרקטיבי לתיירות נכנסת.

הסוכנים לתיירות חוץ כבר פועלים בקרב משרדי נסיעות להבאת קבוצות מחו"ל לאזור הנגב והערבה. פתיחת שדה התעופה "רמון" לטיסות סחר מחו"ל, מהווה מינוף ל'תיירות המדברית', לטובת עידוד ענף תיירות החוץ ועידוד צמיחה דמוגרפית וכלכלית באזור הערבה ותמשוך השקעות נוספות של יזמים בתחום התיירות.

ראש מועצה אזורית הערבה התיכונה, ד"ר אייל בלום אומר: "פרויקט שדרוג כפר האמנים הינו חלק ממימוש חזון הערבה התיכונה לשנים הבאות, להפוך למוקד מרכזי ב'תיירות המדברית' המתפתחת באזורנו, לצד מימוש חלומם של אמנים ויוצרים, להקים ביתם בערבה ולהקנות לילדיהם חינוך ותרבות איכותיים. אני רוצה להודות למשרד התיירות והחמ"ת ולתורמים שהקצו לנו את המשאבים והתמיכה, נמשיך לעבוד ולהרחיב את יישובי המועצה בכדי לקלוט משפחות נוספות המעוניינות לגור בחבל הארץ הקסום הזה".

אופיו הייחודי של הישוב האקולוגי צוקים, הממוקם מעל נחל צופר, משך אליו החל משנת הקמתו בשנת 2004, אמנים ויוצרים מכל רחבי הארץ, במטרה לבנות קהילה קטנה ומאוחדת לתחומי האמנות והיצירה בלב המדבר. הרעיון שעמד בבסיס הקמתו של הישוב הקהילתי תיירותי-אקולוגי, היה לייסד יישוב קהילתי כפרי באזור מדברי מבודד, בעל מאפיינים של שמירה על ערכי הטבע והסביבה, לצד חינוך אנתרופוסופי (החינוך האלטרנטיבי מתקיים בערבה לצד החינוך המוסדי וכל תושב יכול לבחור לאן לשלוח את ילדיו). הישוב הצטרף לששת המושבים בערבה התיכונה המתפרנסים בעיקר מחקלאות והוא הראשון לאכלס אמנים ויוצרים שאינם מתחום החקלאות ואין להם משקים חקלאיים. כיום מתגוררות בו 100 משפחות.

התושבים משתמשים בחשמל סולארי וחלקם אף משתמשים בשירותים אקולוגיים. בישוב מתחמי אירוח המעוצבים בהתאם לאופי המדברי-אקולוגי של הישוב המשקפים את אופי "התיירות המדברית" ומבוקשים ביותר, עם תפוסה גבוהה יחסית לאורך כל השנה.

24 האמנים, תושבי צוקים, שיאכלסו את כפר האמנים, מעניקים חוויה תיירותית-אמנותית ברוח מקומית הכוללת עבודות אמנות ויצירות מעץ, ברזל (חומרים ממוחזרים הנאספים במדבר ולאחר השיטפונות), בטון ואבן, קוסמטיקה טבעית מעשבי המדבר, מוביליים מאבני המדבר (הנאספות במהלך טיולים ארוכים אל לב המדבר והרי המדבר), תכשיטים וחנות טבע אורגנית. לחלק מהאמנים יש כבר רזומה מבוסס והם עברו לצוקים לאחר שנעשו בעלי שם בענף האמנות ומוכרים לגלריות ידועות בארץ ובחו"ל. בכוונת מועצה אזורית הערבה התיכונה לקדם במתחם כפר האמנים אירועים ופסטיבלים לאמנות, מוסיקה ותרבות ופועלת ליצירת תנאים מתאימים לפיתוח תיירות בת קיימא, באופן שימקסם את התועלות החברתיות והכלכליות, תוך שמירה על המרחב האקולוגי.

בהרחבה החדשה בצוקים נמכרו כבר 20 מגרשים מתוך 57 המגרשים המוצעים לבנייה בהרחבה החדשה. ההרחבה התאפשרה על ידי החטיבה להתיישבות ומועצה אזורית הערבה התיכונה שהקצו מגרשים על שטח של בין 800 ל- 900 מ"ר ובמחיר אטרקטיבי של 150,000 ₪-160,000 ₪ למגרש. ממועצה אזורית הערבה התיכונה נמסר, כי עבודות התשתית בהרחבה לקראת סיום וכי בתוך חודשיים וחצי תתקיים מסירתם למשפחות המתיישבות החדשות, שיוכלו להתחיל לבנות את ביתם.

במועצה אזורית הערבה התיכונה ממשיכים גם בפיתוח התיירותי של צוקים ובקרוב יצא מכרז על ידי רשות מקרקעי ישראל, למספר מגרשים בשטח כולל של כ- 10 דונם לשימוש מסחרי, תיירותי, שירותי הסעדה, מלאכה וכד'. המחיר לדונם נע סביב 100,000 ₪. במקביל הסתיימה בצוקים בניית מועדון הנוער שהוקם בתרומת JNF ומועצה אזורית הערבה התיכונה, על שטח של 210 מ"ר בנוי ועם סיום העבודות במבנה ישמש לפעילות הנוער בצוקים.

עוד הוסיף ראש מועצה אזורית הערבה התיכונה ד"ר בלום, כי מדובר בשלב נוסף בבניית ופיתוח הערבה התיכונה: "לאחר עשרות שנים אנחנו בונים את הערבה למען הדורות הבאים. כחלק מפרויקט ההרחבות הקהילתיות, מתבצעים פרויקטים בכל שבעת יישובי הערבה התיכונה, במטרה להרחיב את אוכלוסיית הערבה בעשור הקרוב מ- 4,000 תושבים ל- 15,000. במקביל, מתבצעות עבודות לפיתוח תשתיות ושירותים לרווחת תושבי הערבה בהווה ואלו שיצטרפו אלינו בעתיד הקרוב" אמר ד"ר בלום.

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
מאות סטודנטים וחברי סגל נקרעו מצחוק ערב סטנד-אפ וקומדיה הפך לאירוע שיא באוניברסיטת בן-גוריון בנגב
בסוף השבוע שעבר התקיים בקמפוס אוניברסיטת בן-גוריון בנגב ערב סטנד-אפ...
רס"ב ו', קצין רפואה בחיל האוויר ותושב אופקים במסר לעיר
רס״ב ו׳ התגייס בגיל 18 לגדס״ר גבעתי ובמהלך המסלול יצא...
ועידת מרכז הבנייה הישראלי | עיר הנדל״ן אילת | 9-11.12.2025
סיגל חורש, מהנדס העיר רמת גן: ״כיום יש תכנון לשני...
ICL מזמינה את הציבור הרחב להדלקת נרות קהילתית בכל יום למטרה חברתית חשובה אחרת
האור של כולנו יחד חזק יותר ICL מזמינה את הציבור הרחב...
אומניות בערבה התיכונה יצרו פסיפס קהילתי ענק מ-150 אלף אבנים
'שים שלום אל אהלינו במדבר' - מוזאיקה לשלום ואחדות בעם אומניות...
המקצועות שנעלמים מהשוק ומה שיחליף אותם
עשרות אנשי מקצוע מארגוני התעסוקה בנגב השתתפו ביום עיון מיוחד...
נתוני הות"ת קובעים: לסטודנט תואר ראשון שלומד בבן-גוריון יש את הסיכויים הגבוהים ביותר לסיים בהצלחה את התואר ובזמן
אוניברסיטת בן-גוריון הציגה השנה את הגידול במספר הסטודנטים הגבוה ביותר...
חנוכה 2025 בפלאנט באר שבע: חגיגה גדולה של גיימינג, קולנוע, פעילויות וחוויות חדשות
אירוע גיימינג עם קרב פורטנייט לייב על המסך הגדול, הטבות...
"כשחירום הופך לשגרה": חדר החירום לחברה הערבית בנגב הוכרז רשמית ברהט
יישובים שלמים ללא מיגון, קשישים ללא גישה לשירותי בריאות, ילדים...
מאירים את הארץ יחד: אירועי חנוכה של קק"ל, בדרום הארץ, בסימן אחדות, תרבות ותקווה
קרן קימת לישראל מזמינה את הציבור הרחב לשורת אירועי חנוכה...
דילוג לתוכן