עצמות מריונים שהתגלו בנגב מספרות על ההיסטוריה החקלאית במקום

עצמות מריונים שהתגלו בנגב מספרות על ההיסטוריה החקלאית במקום
תמונה באדיבות אוניברסיטת חיפה

לאחרונה התגלו עצמות מריון מצוי רבות, בשדות החקלאיים הקדומים של הביזנטים בנגב. שרידים אלו מהווים עדות ביולוגית ראשונה להיקף החקלאות שפרחה בצפון הנגב לפני כ-1,500 שנים, וצבעה את המדבר בירוק.

תמונה באדיבות אוניברסיטת חיפה
תמונה באדיבות אוניברסיטת חיפה

המריון, מכרסם נפוץ מאוד בישראל שאורכו אינו עולה על 15 ס"מ, שגשג כאן עוד מהתקופה הביזנטית, זאת על פי ממצאים שהתגלו באיזור הנגב, בשדות החקלאיים הקדומים של הביזנטים בנגב. בימים עברו, חלק מאדמות הנגב היו ירוקות ופורחות תודות לחקלאות המשגשגת, והתנאים אפשרו למכרסמים הזעירים להתקיים. פרופ' גיא בר עוז מאוניברסיטת חיפה, שעמד בראש הפרויקט לבחינת קריסת הערים הביזנטיות בנגב, הסביר: " המשמעות היא שהחקלאות הביזנטית הייתה כה מפותחת עד שהיא שינתה את התפוצה של מגוון המינים במדבר".

במאות השלישית עד השביעית לספירה, התקופה בה שלטו הביזנטים בישראל, הוקמו יישובים ביזנטיים ברחבי הנגב, שננטשו במהלך המאה השביעית עם תחילת תקופת השלטון האיסלאמי. העדויות הארכיאולוגיות, לצד כתבים היסטוריים שנמצאו בנגב מספרים על חקלאות מתקדמת וענפה באותה התקופה; שרידים של טרסות ומפעלי השקיה ואגירת מים, ועוד. עם זאת, יש לציין שמעולם לא נמצאה עדות ביולוגית לעושר החקלאי המדובר – עד היום.

ד"ר ליאור וויסבורד, ד"ר יותם טפר, פרופ' גיא בר עוז ותלמידת המחקר טל פריד מהמכון לארכיאולוגיה באוניברסיטת חיפה, ערכו מחקר ארכי-זיאולוגי בהלכו מצאו סוף סוף את העדות אותה חיפשו – שרידי עצמות שהתגלו בשובכי יונים עתיקים שהוקמו בלב השדות החקלאיים העתיקים. תוצאות המחקר התפרסמו בכתב העת של החברה המלכותית הבריטית למדעים.

עצמות המכרסמים הרבות שנתגלו כללו עצמות גרבילים ומריונים גם יחד. כידוע, האתרים בהם נמצאו העצמות, הינם אזורים שכיום ממוצע הגשם לשנה עומד על 200 מ"מ. הקרקע בכל אזורים אלו הינה יבשה ונודדת, ולכן לא אמורים להימצא בה מריונים. החוקרים מסבירים, הממצא שלנו מעיד על כך שהחקלאות הביזנטית הייתה כה מפותחת באזור, עד שהיא שינתה לחלוטין את תפוצת המינים בנגב. המשמעות היא שבאותה תקופה, אזורים שכיום הם צחיחים היו ירוקים, פורחים ומניבים יותר. העובדה שאנחנו מוצאים את עצמות המריונים בתקופה שאחרי נטישת השדות מראה שהשינוי הסביבתי היה כה רב, עד שגם אחרי הנטישה לקח לנוף זמן להפוך להיות צחיח. זה מראה על מידת השפעתה של החקלאות הביזנטית שהמשיכה להשפיע על הטבע גם זמן רב אחרי שננטשה".

על פי דבריהם, ייתכן מאוד שהאקלים באותה תקופה היה גשום יותר, ואפשר לחקלאות לפרוח באזורים אלה. ואמנם, עדיין נדרשו טכנולוגיות מתקדמות ויוצאות דופן על מנת לאגור את המים, לטייב את השדות וליצור סביבה חקלאית. פרופ' בר עוז סיכם, "זו הפעם האחרונה שהתקיימה חקלאות בנגב עד להתחדשות הציונות וההתיישבות בנגב עם חזון בן-גוריון. אנו ממשיכים לחקור את שרידי התקופה בסקרנות ובהתרגשות מתוך ציפייה להמשיך ולגלות מה היו הגורמים והתהליכים שהביאו לקריסת החברה הביזנטית בנגב. אנחנו עדיין לא מבינם למה המערכת החקלאית שהקימו כשלה. זהו נושא שהוא מאוד רלוונטי גם להיום, בעיקר בעידן של שינויי אקלים והצורך להתאים את עצמנו לתנאי הסביבה המשתנים שמביאים להתפשטות המדבריות בעולם".

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
ביקור רשות המים בתאגיד מי שבע
ביום חמישי לפני שבוע, רק יומיים לאחר תחילתה של הפסקת...
לקראת דיון בטחוני מכריע בסוגיית מיקום שדה התעופה פונים ראשי ערים בצפון ובדרום לראש הממשלה: "עשית היסטוריה באיראן עכשיו הזמן לעשות היסטוריה בנגב"
עשרות ראשי רשויות מהנגב ומהגליל שיגרו מכתב לראש הממשלה, בנימין...
פתיחה חלקית של שמורת הטבע עין גדי
לאחר שיקום והסדרה של נזקי השיטפון הגדול במסלולים שייפתחו החל...
התלמידים מבאר שבע שמסייעים למשפחות שביתן נפגע ממתקפת הטילים האיראנית
עם סיום המלחמה מול איראן ועשרות אלפי האזרחים שביתם נפגע...
הבוקר בסורוקה: הקבלנים ראו מקרוב את ההרס – וקוראים למיגון מיידי
למרות החום הכבד והאווירה המתוחה המרחפת באוויר, התייצבו הבוקר (שני...
הזמר והיוצר יואב חסיס יפתח את עונת הקיץ של "בית הבד - שמן יוגב" במושב כפר אחים.
שירים ושורשים שירים אהובים שמחברים לאדמה, לארץ, ולשורשים שלנו יואב חסיס –...
איבדה את שיניה התותבות בפגיעה הישירה בבאר שבע — וקיבלה סיוע מהיר ממאוחדת
שרה שמש (80), תושבת באר שבע, איבדה את שיניה התותבות...
נשיא המדינה יצחק הרצוג: ״צה״ל נותן לנו דוגמא עצומה - עם מדי הזית אנחנו מסירים הצידה את כל המחלוקות בתוכנו, את כל הדעות השונות, את כל התהיות השונות בתחומים שונים. כולנו ממוקדי מטרה. אנחנו צריכים כעת לחזור ולחשוב איך אנחנו מגיעים להסכמות בהרבה מאוד נושאים כואבים ורגישים״
הרמטכ״ל, רב-אלוף אייל זמיר: ״יש דברים שלא נוכל לדבר עליהם....
אופקים חוזרת לשגרה
לאחר שבועיים של מתיחות ביטחונית וסבב מול איראן, הבוקר (רביעי,...
אומרים תודה: עיריית אופקים בהוקרה למתנדבי "ידידים" ו"איחוד הצלה" על פועלם בסבב הביטחוני
לאחר סבב ביטחוני מורכב ומאתגר, הביעה עיריית אופקים את תודתה...
דילוג לתוכן