עצמות מריונים שהתגלו בנגב מספרות על ההיסטוריה החקלאית במקום

עצמות מריונים שהתגלו בנגב מספרות על ההיסטוריה החקלאית במקום
תמונה באדיבות אוניברסיטת חיפה

לאחרונה התגלו עצמות מריון מצוי רבות, בשדות החקלאיים הקדומים של הביזנטים בנגב. שרידים אלו מהווים עדות ביולוגית ראשונה להיקף החקלאות שפרחה בצפון הנגב לפני כ-1,500 שנים, וצבעה את המדבר בירוק.

תמונה באדיבות אוניברסיטת חיפה
תמונה באדיבות אוניברסיטת חיפה

המריון, מכרסם נפוץ מאוד בישראל שאורכו אינו עולה על 15 ס"מ, שגשג כאן עוד מהתקופה הביזנטית, זאת על פי ממצאים שהתגלו באיזור הנגב, בשדות החקלאיים הקדומים של הביזנטים בנגב. בימים עברו, חלק מאדמות הנגב היו ירוקות ופורחות תודות לחקלאות המשגשגת, והתנאים אפשרו למכרסמים הזעירים להתקיים. פרופ' גיא בר עוז מאוניברסיטת חיפה, שעמד בראש הפרויקט לבחינת קריסת הערים הביזנטיות בנגב, הסביר: " המשמעות היא שהחקלאות הביזנטית הייתה כה מפותחת עד שהיא שינתה את התפוצה של מגוון המינים במדבר".

במאות השלישית עד השביעית לספירה, התקופה בה שלטו הביזנטים בישראל, הוקמו יישובים ביזנטיים ברחבי הנגב, שננטשו במהלך המאה השביעית עם תחילת תקופת השלטון האיסלאמי. העדויות הארכיאולוגיות, לצד כתבים היסטוריים שנמצאו בנגב מספרים על חקלאות מתקדמת וענפה באותה התקופה; שרידים של טרסות ומפעלי השקיה ואגירת מים, ועוד. עם זאת, יש לציין שמעולם לא נמצאה עדות ביולוגית לעושר החקלאי המדובר – עד היום.

ד"ר ליאור וויסבורד, ד"ר יותם טפר, פרופ' גיא בר עוז ותלמידת המחקר טל פריד מהמכון לארכיאולוגיה באוניברסיטת חיפה, ערכו מחקר ארכי-זיאולוגי בהלכו מצאו סוף סוף את העדות אותה חיפשו – שרידי עצמות שהתגלו בשובכי יונים עתיקים שהוקמו בלב השדות החקלאיים העתיקים. תוצאות המחקר התפרסמו בכתב העת של החברה המלכותית הבריטית למדעים.

עצמות המכרסמים הרבות שנתגלו כללו עצמות גרבילים ומריונים גם יחד. כידוע, האתרים בהם נמצאו העצמות, הינם אזורים שכיום ממוצע הגשם לשנה עומד על 200 מ"מ. הקרקע בכל אזורים אלו הינה יבשה ונודדת, ולכן לא אמורים להימצא בה מריונים. החוקרים מסבירים, הממצא שלנו מעיד על כך שהחקלאות הביזנטית הייתה כה מפותחת באזור, עד שהיא שינתה לחלוטין את תפוצת המינים בנגב. המשמעות היא שבאותה תקופה, אזורים שכיום הם צחיחים היו ירוקים, פורחים ומניבים יותר. העובדה שאנחנו מוצאים את עצמות המריונים בתקופה שאחרי נטישת השדות מראה שהשינוי הסביבתי היה כה רב, עד שגם אחרי הנטישה לקח לנוף זמן להפוך להיות צחיח. זה מראה על מידת השפעתה של החקלאות הביזנטית שהמשיכה להשפיע על הטבע גם זמן רב אחרי שננטשה".

על פי דבריהם, ייתכן מאוד שהאקלים באותה תקופה היה גשום יותר, ואפשר לחקלאות לפרוח באזורים אלה. ואמנם, עדיין נדרשו טכנולוגיות מתקדמות ויוצאות דופן על מנת לאגור את המים, לטייב את השדות וליצור סביבה חקלאית. פרופ' בר עוז סיכם, "זו הפעם האחרונה שהתקיימה חקלאות בנגב עד להתחדשות הציונות וההתיישבות בנגב עם חזון בן-גוריון. אנו ממשיכים לחקור את שרידי התקופה בסקרנות ובהתרגשות מתוך ציפייה להמשיך ולגלות מה היו הגורמים והתהליכים שהביאו לקריסת החברה הביזנטית בנגב. אנחנו עדיין לא מבינם למה המערכת החקלאית שהקימו כשלה. זהו נושא שהוא מאוד רלוונטי גם להיום, בעיקר בעידן של שינויי אקלים והצורך להתאים את עצמנו לתנאי הסביבה המשתנים שמביאים להתפשטות המדבריות בעולם".

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
הדור הבא של המשפטנים מהנגב המערבי
בית הספר למשפטים במכללה האקדמית ספיר רושם הישג מרשים. למרות...
תערוכה קבוצתית חדשה: 'השמש לא עמד דום' אומני עוטף עזה והנגב המערבי מארחים את אמני ישראל בנגרייה בקיבוץ יד מרדכי את אומני ישראל
היצירות של האומנים, שחלקם נפגעו במלחמת "חרבות ברזל", משקפות את...
במסגרת פעילות של רשות מקרקעי ישראל למסירת התראות לפינוי בקרקעות בנגב אותרה חממת קנאביס של כ- 650 שתילים
ביום ב' 2.9 התקיימה פעילות רחבת היקף של רשות מקרקעי...
האקדמית אשקלון למען החברה: שכר לימוד מלא לנרשמים לשנה א'
המכללה האקדמית אשקלון מעמידה מלגת שכר לימוד מלא לשנת הלימודים...
רשת ZAGA -פינות אוכל פותחת לראשונה חנות פופ אפ בקונספט אאוטלט במתחם הקניות גלובוס סנטר במבקיעים – חוף אשקלון
החנות נפתחת לרגל ראש השנה וחגי תשרי היא תפעל למשך...
נשיא המדינה יצחק הרצוג בפתיחת שנת הלימודים בקיבוץ יד מרדכי
״לב של מדינה שלמה, מדינת ישראל מרוסק לרסיסים הבוקר. זה...
סניף 69 לרשת מחסני השוק: יושק בתחילת ספטמבר בהשקעה של מיליוני שקלים בעיר ערד
סניף הדיסקאונט של הרשת ישתרע על שטח של כ- 2,500...
תכנית תחבורתית חדשה לשכונת רמות יוצאת לדרך
לקראת אכלוס שכונת "פסגת רמות" ובמטרה להקל על זרימת התנועה...
מועצה אזורית הערבה התיכונה: משרד האנרגיה יפתח תשתיות חשמל ויקדם מיזמים פוטו-וולטאיים בשיתוף חברת החשמל רשות החשמל וחב' נגה במרחב הערבה התיכונה
בהמשך למגמת הממשלה לייצר עד שנת 2030 30% מהחשמל בישראל...
העצמה נשית בנתיבות: מכבי שירותי בריאות קיימה סדנאות ייחודיות לנשים לאחר לידה
מכבי שירותי בריאות ערכה בשיתוף פעולה עם עיריית נתיבות ופורום...
דילוג לתוכן