ניתוח קטרקט על רגל אחת: בשיטה ייחודית ונדירה בישראל

ניתוח קטרקט על רגל אחת: בשיטה ייחודית ונדירה בישראל
קרדיט תמונות: מכבי שירותי בריאות

ניתוח קטרקט הינו ניתוח העיניים הנפוץ ביותר כיום, אשר מבוצע לרוב באוכלוסיה מבוגרת ומאפשר לשפר באופן משמעותי את הראייה. הפרוצדורה הרפואית הזו הינה בעלת אחוזי ההצלחה גבוהים, אך דורשת מיומנות כירורגית עדינה מצד הרופא המנתח אשר מבצע אותה בישיבה בלבד כאשר המטופל חייב להיות מצוי בשכיבה. זאת, מאחר והמנתח מפעיל את כל ארבע גפיו במהלך הניתוח – הרגליים לוחצות בעדינות יתרה על דוושות והידיים תפוסות במכשור הרפואי.

אך מה עושים כאשר המטופל איננו יכול לשכב על שולחן הניתוחים?

אנשים רבים באוכלוסייה שאינם ברי הרדמה מלאה כדוגמת חולים במחלות אונקולוגיות, סכרת, לב השמנת יתר או שהם מוגבלים מוטורית, אין ביכולתם לשכב במהלך הניתוח ומשכך לא יכולים לעבור ניתוח קטרקט. יוסף אברמוב בן ה-81 מדימונה, מרותק לכיסא גלגלים במשך שנים ארוכות מאז שאיבד את רגלו שנקטעה, הוא דוגמא לכך. בגילו המתקדם הוא סובל ממספר רב של מחלות רקע כרוניות ואף איבד בשנים האחרונות את הראייה באופן מוחלט בעינו האחת. כלל התקשורת שלו עם העולם החיצון מתבצעת באמצעות עינו השנייה אשר תפקוד הראייה שלה מתדרדר עם השנים. בעקבות הרקע הרפואי והסיכון בניתוח מסוג זה יחד עם חוסר היכולת של המטופל לשכב במהלך הניתוח, מנתחים רבים בארץ סירבו לערוך לו את ניתוח הקטרקט הדרוש.

קרדיט תמונות: מכבי שירותי בריאות

כאשר אברמוב נכנס למרפאתו של ד"ר אנרי פיצ'חדזה, רופא עיניים במרפאת מכבי שירותי בריאות בדימונה אשר מומחה בניתוחי קטרקט בסיכון קיצוני, אורו עיניו תרתי משמע. ד"ר אנרי ביצע ניתוח בשיטה ייחודית ונדירה בישראל לניתוחי קטרקט במצבי קיצון במסגרתם ניתן לנתח מטופלים מוגבלי מוטורית ללא הרדמה מלאה וללא צורך בשכיבה: "הניתוח מתבצע באופן הזה שאני עומד על רגל אחת שעליה נמצא מרכז הכובד של הגוף והרגל השנייה יכולה ללחוץ על הדוושות באופן עדין", מסביר ד"ר אנרי. "בשיטת הניתוח הזו נדרשת מיומנות גבוהה, יכולת שיווי משקל ודיוק כירורגי מאוד עדין. ברגע שיוסף הגיע אליי למרפאה, עשינו הכל כדי שנוכל לנתח אותו".

לאחר מספר פגישות והתייעצוית, ד"ר אנרי ניתח את יוסף אברמוב תחת חשש כבד ותחושת אחריות גדולה: "אמנם אחוז ההצלחה של הניתוחים הללו גבוה , אך מאחר ומדובר במטופל מבוגר, שנותרה לו עין אחת מתפקדת והוא מרותק לכיסא גלגלים וגם אתה יודע שהוא הפקיד בידיך את כל התקשורת שלו עם העולם החיצון והטעות הכי זעירה עלולה להוביל לפגיעה בראיה , אז מרגישים את כובד האחריות. נפגשתי איתו מספר פעמים בכדי להסביר ולתדרך, אנחנו גם דוברים אותה שפה מה שהצליח לקרב בינינו, וכך הפגתי את חששותיו".

לאחר כשעה מורטת עצבים, בני משפחתו של יוסף אברמוב התבשרו כי הניתוח הצליח, והודות לכך ראייתו משתפרת מיום ליום והוא קיבל את מאור עיניו בחזרה. "כשאדם מקבל את ראייתו מחדש, הוא למעשה מקבל את טעם החיים בחזרה. בעקבות מקרים כמו של יוסף ומטופלים רבים אחרים אשר מרותקים לכיסא גלגלים המבלים את רוב זמנם בצפייה ובקריאה, אני מיישם את השיטה הזו מתוך רצון ואמונה שניתן לעזור למטופלים שמצבם עד כה היה נחשב לחסר סיכוי, ואני שמח שהצלחנו".

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
דן בדרום ודן באר שבע מצטיידות בעשרות אוטובוסים חדשים
חברות התחבורה הציבורית דן בדרום ודן באר שבע הכניסו בימים...
המכללה האקדמית ספיר, עיריית שדרות, מ.א. שער הנגב ומנהלת תקומה מכריזות על הקמת קמפוס חדש לפקולטה לטכנולוגיה: "מנוע צמיחה חדש לנגב המערבי"
בהשקעה של 130 מיליון ש"ח מכספי מנהלת תקומה, יוקם קמפוס...
רשות הטבע והגנים - פריחה ירוקה בנחל אשלים: סימן אופטימי להתאוששות אחרי עבודות שיקום
בין זרימות החורף הראשונות לכתמי הירוק שמתחילים לכסות את הקרקע,...
מנהיגות חוצה ארגון בלב הנגב: עשרות נשים מובילות התכנסו לכנס המעסיקות השנתי של מרכז לאודר לתעסוקה בנגב
פורום המעסיקות של מרכז לאודר לתעסוקה בנגב התכנס למפגש פסגה...
גאווה מקומית כמו אוזניות מבטלות רעש – רק למכונות ענק המהפכה של AVEX בעיבוד השבבי
הכירו את הסטארט-אפ AVEX: פיתוח חדשני של ד"ר זיו ברנד...
מנהיגות בנתיבי המחר: כנס "מורשת העתיד" של ויצו באר שבע הפגיש בין היסטוריה לחדשנות נשית
באירוע מרגש שנערך השבוע בבית ויצו באר שבע, תחת הכותרת...
יום סגול" במדבריום: שיתוף הפעולה בין ICL , בית החולים סורוקה וקהילת הנגב למען ילדים עם אפילפסיה
כ-500 ילדים ובני משפחותיהם, לבושים סגול, השתתפו בשבוע שעבר בהפנינג...
"ביקור התזמורת": תזמורת המשטרה הגיעה למרכז היום לקשיש ב- "משמרות" ירוחם
במרכז היום לקשיש של חברת "משמרות" בירוחם התקיים השבוע אירוע...
נחנכה מרפאת שיניים קהילתית חדשה באופקים
מענה חברתי ראשון מסוגו לתושבים הזקוקים לסיוע בשיתוף עמותת "ובנה". עיריית...
שלב נוסף בתוכנית ההאבים של השרה רגב: מתניעים את תוכנית מתח"מ באר שבע צפון
השרה רגב: "אנו ממשיכים להרחיב את רשת ההאבים, המחברים את...
דילוג לתוכן