מצמיחים את הדור הבא של אנשי מקצועות הבריאות מהחברה הערבית הבדואית

מצמיחים את הדור הבא של אנשי מקצועות הבריאות מהחברה הערבית הבדואית
קרדיט: מכון הנגב

"אלרזי –גשרים לצמיחה"

תכנית חדשה וייחודית, של אג'יק מכון הנגב, בשותפות עם ארגון ינאביע ועמותת רודיינה, שמטרתה לשלב צעירים מהחברה הערבית במקצועות הבריאות, תושק בכנס פתיחה חגיגי שיעסוק בפערים בשירותי הבריאות בדרום ככלל, ובחברה הערבית הבדואית בפרט.

31.10.21 בשעה 16:30-19:30, מתנ"ס ח'ורה

 

על רקע הפערים והמחסור העצום של כוח אדם במקצועות הבריאות בדרום ככלל ובחברה הבדואית בפרט, נפתחה תכנית חדשה שמטרתה לשלב צעירים מהחברה הערבית במקצועות הבריאות בגיל הרך. "אלרזי – גשרים לצמיחה", היא תכנית ראשונה מסוגה שמכווינה, מכשירה ומשלבת צעירים מהחברה הבדואית הערבית במקצועות הבריאות לגיל הרך, מתיכון ועד השתלבות בתעסוקה.

קרדיט: מכון הנגב

התוכנית תושק ב-31 באוקטובר בכנס פתיחה חגיגי, בהשתתפות יו"ר ומנכ"לי אג'יק מכון הנגב, ראש המועצה האזורית אלקסום, ראשי הרשויות ח'ורה וכסייפה, נציגים ממשרד הבריאות, מהאקדמיה, משתתפי התכנית ומשפחותיהם, ואורחים נוספים.

המחסור הגדול בכוח אדם מהחברה הבדואית במקצועת הבריאות מהווה אתגר גדול ביותר לשירותי הבריאות, במיוחד במקצועות פיזיותרפיה, ריפוי בעיסוק, קלינאות תקשורת ומרפאים רגשיים, בהם הפערים השפתיים והתרבותיים בין אנשי המקצוע והאוכלוסייה הצורכת את שירותי הבריאות, משפיעים על הטיפול. למחסור זה השלכות על איכות הטיפול ועל היקפי הטיפול בהתחשב בכך שבמקצועות אלו השפה וההתאמה התרבותית היא קריטית באבחון, בטיפול ובתקשורת.

קרדיט: מכון הנגב

מנתונים שנאספו על ידי גורמי מקצוע שונים, עולה כי שיעור המטפלים בדרום מקרב החברה הערבית נמוך באופן ניכר מחלקה היחסי באוכלוסייה (העומד על כרבע מתושבי מחוז דרום), והמחסור במטפלים מתוך הקהילה הבדואית חמור עוד יותר:

88 % מהפיזיותרפיסטים באזור הנגב הם יהודים, בעוד שרק 8% הם ערבים ו4% בדואים. באופן דומה גם קלינאי תקשורת ואודיולוגים בנגב, רק 8% מהם ערבים ו6% בדואים, ומרפאים בעיסוק בנגב ישנם רק 2% ערבים ו4% בדואים .

פערים אלו צפויים להעמיק עם גידול האוכלוסייה הצפוי. כיום ישנם 26 מרפאים בעיסוק בדואים בנגב, בעוד שעל פי הגדרות משרד הבריאות צריכים היו להיות בשנת 2021 כ-170 מרפאים בעיסוק שמשרתים את החברה הבדואית בנגב ובשנת 2030 כבר היה צורך בכ-200.

באופן דומה כך גם עם קלינאי תקשורת: כיום יש 25 קלינאים בדואים בנגב, אך נדרש ב-2021 שיהיו 200, ובשנת 2030, כבר נדרש לכ-240. פערים דומים קיימים גם בתחום הפיזיותרפיה.

קרדיט: מכון הנגב

מתוך כך נוסדה תכנית אלרזי, כדי לאפשר צמיחה של הדור הבא של אנשי מקצוע ומטפלים מהחברה הבדואית, עם דגש על התמחות בגיל הרך. התכנית מתבצעת כחלק משותפות לקידום הבריאות בחברה הבדואית של אג'יק-מכון הנגב יחד עם ארגון ינאביע ועמותת רודיינה.

התכנית מלווה את המשתתפים לאורך כל הדרך. כבר מגיל תיכון מתבצעת חשיפה והכוונה של צעירים למקצועות הבריאות במסגרת התכנית, שממשיכה ללוות אותם בשנת מעבר מהתיכון לאקדמיה. בשנה אינטנסיבית זו לומדים המשתתפים בקורסים שונים שמטרתם לשפר את תנאי קבלת לאקדמיה והכנתם ללימודים אקדמיים, הם מקבלים הכוון אקדמי ותעסוקתי ובנוסף עוסקים המשתתפים בפעילות התנדבותית שתאפשר להם היכרות והתנסות בתחומי המקצועות השיקומיים. התכנית ממשיכה ללוות את המשתתפים גם במהלך הלימודים האקדמאיים, עד לשלב ההשמה בתעסוקה.

כנס ההשקה החגיגי של תכנית אלרזי, שיערך ב-31 באוקטובר, יפתח בדברי ברכה של עלי אבו אלקעין, מנהל מתנ"ס חורה, עבד אלעזיז נסאסרה, ראש מועצת כסיפה, סלאמה אלאטרש, ראש המועצה האזורית אלקסום סלימאן אלעמור, מנכ"ל שותף אג'יק מכון הנגב, ודוד שבלב מנהל תחום בריאות ביניבע.

בהמשך תוצג התכנית ותינתן הרצאה של  ד"ר פואד אלסאנע בנושא הפערים הבריאותיים בחברה הבדואית. בהמשך יתקיימו מעגלי שיח.

בכנס ישתתפו ראשי רשויות מהנגב, נציגים ממשרד הבריאות, מאוניברסיטת בן גוריון וממכללת אחווה, משתתפי התכניות, ואורחים נוספים.

התכנית מבוססת על מודל מוכח של שנות מעבר שפותח באג'יק ומציג מדי שנה אחוזי קבלה גבוהים לאקדמיה, ובהמשך השתלבות בעולם התעסוקה.

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
דור האנרגיה הבא: תוכנית "סוויץ'" של משרד האנרגיה והתשתיות באופקים יוצאת לדרך
התוכנית, שתפעל בשנת הלימודים הקרובה, תכשיר את בני ובנות הנוער...
חברת החשמל החלה בהטמנת רשת החשמל ברחובות מישור הגפן והטייסים באופקים
חברת החשמל ועיריית אופקים החלו בימים אלו בביצוע מהלך נרחב...
מבקר המדינה: תשתיות הניקוז באשקלון עדיין לא ערוכות לשיטפונות. כמו כן: ליקויים בחלוקת התמיכות לתנועות הנוער בדימונה
בדצמבר 2025 פקדו את אזור אשקלון הצפות שחייבו הפעלת כוחות...
יזמות צעירה בערבה התיכונה
במסגרת התוכנית (Start Up Now) SUN של עמותת יוניסטרים, השלימו השבוע 15 תלמידות ותלמידים משכבה...
מסע משמעותי ומגבש לתלמידי אמית טכנולוגי אשקלון בקיבוץ ניר עוז
מסע המכינה השנתי של בית החינוך אמית טכנולוגי אשקלון אמנם...
חדשנות ישראלית בשירות העולם
במרכז המשתלמים הבינלאומי לחקלאות  AICATבערבה התיכונה, התקיים טקס חגיגי ל- 300 בוגרים...
אלו את ניצן בשיתוף פעולה ייחודי עם עיריית ירוחם: חברת אלו את ניצן, המתמחה בעיצוב תכנון ובנית מתקני משחק וכושר, מכריזה על תכנון והקמת גן האריה בירוחם בהשקעה כספית של כ-6 מיליון ₪
גולת הכותרת בגן האריה החדש בירוחם, שנבנה בימים אלו בשכונת...
לכבוד יום הפיקניק הבינלאומי שיחול ב-18.6
בערבה התיכונה ממליצים על מקומות לפיקניק מול נוף בראשיתי: תצפית...
בין דמיון למציאות: תלמידות "יוצר עתיד באר-שבע" חזרו לסיפורי הילדות שלהן בתערוכת "הוצאה לאור"
במסגרת טקס הסיום של בוגרי תיכון "יוצר עתיד באר-שבע", שנערך...
שני תארים בתוך 4 שנים
בשורה לתושבי הדרום: שיתוף פעולה ייחודי בין מכללת אשקלון לבין...
דילוג לתוכן