לפי חוק התכנון והבנייה, הבנייה צריכה להיות מוסדרת ובטוחה תוך התחשבות בסביבה וללא פגיעה בתשתיות ובציבור הרחב. קיימים היתרים שניתנים ולפיהם צריך לבנות ואסור לחרוג מהם, כל חריגה מהתקן תיחשב לעבירת בנייה והאישום עליה הוא פלילי.אפילו לפני סגירת מרפסת, הוספת חדר או שיפוץ כללי צריך לבקש היתרים מהועדה המקומית לתכנון ובניה. אפשר להתייעץ מראש, לפני שאתם מתחילים בשיפוץ, עם עורך דין חריגות ועבירות בנייה ולברר האם מה שאתם מתכננים נחשב לעבירת בנייה וכיצד ניתן לעשות את זה באופן שלא יגרור לאחר כך הליכים משפטיים, כך בכל חריגת בניה.
מה קורה אם יש חריגת בנייה?
במקרים רבים ינתן צו הריסה שיפוטי במסגרת הליך פלילי בו בונה הבית, בעל הבית או המתגורר בבית נאשם בחריגת בנייה ומורשע. יש אפשרות ביטול צו הריסה שיפוטי במקרים מיוחדים, אך יש צורך להצטייד בעורך דין המתמחה בעבירות בנייה. ביטול הצו יקרה רק כאשר יוכח כי המבנה היה יכול לקבל היתר אם היה מגיש את הבקשה מראש, או אם הגיש אותה וקיבל אישור לבנייה. אם לא מצליחים לבטל את הצו, בעל הנכס יהרוס את המבנה החורג על חשבונו הפרטי, ויתכן כי גם קיבל בנוסף לכך אישום פלילי או קנסות שעליו לשלם.
מה זה אומר?
אם קיבלתם צו הריסה עדיין אתם יכולים לעמוד בפני אישום פלילי ואפילו למצוא את עצמכם במאסר. בנוסף, יתכן ותקבלו קנס כספי לשלם בנוסף. חשוב להבין שההבדל בין צו שיפוטי לצו מנהלי הוא שבמקרה של צו שיפוטי אין הגבלה בזמן, וניתן לבקש מבית המשפט בדרך כלל כדי בכל זאת לייתר את ההריסה ולהקטין את הקנס לדחות את ביצוע מועד ההריסה. אם יש לכם דרך להכשיר את הבנייה בדיעבד, זה יעלה את הסיכוי שלכם לקבל מבית המשפט הארכה של זמן כדי שתוכלו להוכיח זאת ולפטור את עצמכם מהריסת המבנה. אך עדיין תצטרכו לשלם קנסות אם הוטלו עליכם כאלה, ואולי אפילו לשבת במאסר. ביטול צו ההריסה יתקיים רק במידה ובית המשפט השתכנע שהשימוש שנעשה במקרקעין בוצע כדין או שהדרישות למתן הצו לא התקיימו או שנפל איזה פגם חמור בצו עצמו שמהווה עילה לבטלו. לפי החוק אם ניתן ביטול צו הריסה ובית המשפט קבע שמלכתחילה לא היה מקום להוציאו אז מי שנגרם לו נזק בעקבות הוצאת הצו זכאי לפיצויים.
רעות אביטל, עורכת דין פלילית תשמח לעמוד לשירותכם אם הואשמתם בעבירת בנייה וקיבלתם צו הריסה שברצונכם לערער עליו.