כנס אתגרי החקלאות בצפון הנגב

כנס אתגרי החקלאות בצפון הנגב
ללא קרדיט

ביום חמישי האחרון התקיים בקיבוץ להב כנס חקלאי מקצועי שדן באתגרי החקלאות בארץ בכלל ובצפון הנגב בפרט. הכנס התקיים בהשתתפות בכירים מתחום החקלאות מאזור הנגב.

כשבוע עבר מאז הפסקת האש הרשמית והרגיעה של טרור העפיפונים. בשבוע שעבר (ה׳) התפנו עשרות אנשי חקלאות מרחבי צפון הנגב לכנס מקצועי שדן באתגרי החקלאות באזור בניסיון למצוא פתרונות למצב החקלאות באזור. הכנס הינו יוזמה של חה״כ לשעבר זבולון כלפה ושל ניר זמיר, יו״ר קיבוץ להב.

יוסי ישי, מנכ״ל מושבי הנגב ומנכ״ל משרד החקלאות לשעבר אמר כי ״חקלאות ישראל היא ייחודית והתאפיינה בעבר בשלוש מטרות עיקריות – אספקת מזון, עוגן לתנועת ההתיישבות בפריפריה ואקולוגיה. אלה הפכו להיות מטרות ברורות ויעדים מוגדרים לפיתוח החקלאות בנגב. אבל אז הגיעה מחאת הקוטג׳ שטרפה את הקלפים והשחקן המרכזי שנכנס לתמונה היה הורדת יוקר המחייה. הקוטג׳ שינה את חוקי המשחק וזה, לצד קיצוץ בתקציבי המים, הפקעת קרקעות, ועוד ועוד קשיים שהמדינה מערימה על החקלאים, כמו ייבוא מאסיבי של פירות וירקות רק יוצר עוד ועוד לחץ על החקלאים, שאין להם שום יכולת להתמודד עם המציאות החדשה שנוצרה. כדי להיות היום חקלאי בישראל צריך להיות מהמר. אם החקלאות הישראלית לא תתייעל, תכניס טכנולוגיות חדשות ותיתן פייט לחקלאות המיובאת היא לא תשרוד״.

אבשלום (אבו) וילן, מזכ״ל התאחדות חקלאי ישראל ציין כי ״כשממשלת ישראל מדברת על חקלאות ישנו פער עצום בין ההצהרות לבין המציאות. מעמד החקלאות בישראל ירד בצורה משמעותית בעשורים האחרונים כך שאנו ממוקמים נמוך מאוד ביחס ליתר מדינות ה-OECD. השוק המקומי גדל, הייצוא בהקפאה, ולצד זה ישנו ביקוש אדיר לטכנולוגיות החקלאות של ישראל. וזו חלק מהבעיה של החקלאות בישראל. לממשלת ישראל אין תכנית ברורה להצלת החקלאות – אין אסטרטגיה. ממשלות ישראל האחרונות דחקו את החקלאות לשוליים כשהבעיה הכי גדולה לדעתי היא שתחושת הגאווה של החקלאות נעלמה. זה מרסק את החקלאים ואת החקלאות. וזה עוד מבלי לפתוח לדיון את בעיית המים״.

חיים (ג׳ומס) אורון, לשעבר שר החקלאות אמר ״לממשלת ישראל אין מדיניות בנושא החקלאות כפי שאין לה מדיניות בתחומים אחרים. ישנם שני עוגנים שיש להם משמעות וקואליציות של אינטרסים. נכון שהשיקול המרכזי של שר האוצר היום הוא יוקר המחייה, אבל יש פה אינטרס רחב יותר על נושא שהוא ייסוד הדיון פה והוא נושא יתרון הגודל או התארגנות. וזה שם המשחק״.

זבולון כלפה, לשעבר יו״ר הלובי החקלאי בכנסת התייחס לנושא ההתארגנות ואמר: ״ענבי טלי זו הדוגמא הכי טובה להצלחה של התארגנות. הם אספו את כל מגדלי הענבים במושב לכיש וכולם משווקים דרך ענבי טלי. אבל יש פה נקודה חשובה נוספת. זה נכון ש- 2011 הייתה נקודת מפנה בהתייחסות לחקלאות אבל אופן ההתמודדות שלנו איתה שגוי לדעתי. יוקר המחייה הוא תוצאה של אובדן דרך, אובדן ערכים. אם חקלאי מוכר את התוצרת שלו ב- 1.6 ש״ח והוא רואה אותה למחרת בסופר ב – 9 שקלים אז יש פה בעיה מובנית במערכת. אם לא נחזור לאותו עולם ערכים של פעם ונבין שחקלאות זה לא רק צורך אלא זה גם ערך, זה לא ישתנה. אם לא נחבר את הילדים שלנו לחקלאות, ואם אנחנו לא נפתור לעצמנו את הבעיות אף אחד לא יפתור אותן בשבילנו״.

אתגרי החקלאות בצפון הנגב
ללא קרדיט
אתגרי החקלאות בצפון הנגב
ללא צורך בקרדיט
כתבות נוספות שיעניינו אתכם
אירועי סתיו: הופעות, סדנאות יצירה וקולינריה לכל המשפחה במהלך חודש נובמבר
עופר קניותר בנס ציונה יערוך פעילויות ואירועים לקהל הרחב –...
Professional headshot of a middle-aged man wearing a light blue button-up shirt
'הדו"ח לזקן 2026' במסר לממשלה הבאה:  "אחרי השבעה באוקטובר, חיזוק הנגב הוא השקעה אסטרטגית ישירה בביטחון, בחוסן הלאומי ובצמיחה העתידית של המדינה"
הדו״ח לזקן הוא יוזמה משותפת של קרן מיראז׳, המועצה האזורית...
התמונה החינוכית: 100% גיוס לצה"ל בבית החינוך אמית קבוצת יבנה
נתוני התמונה החינוכית לשנת תשפ"ה שפרסם כעת משרד החינוך מציגים...
"את באה, את פוגשת קבוצה שאת כבר מכירה, ואת מרגישה חלק": המפגש של האימהות השכולות מהעוטף
במשך תקופה ארוכה אדי גולדין, שאיבדה את בנה אורן גולדין...
יריד התעסוקה של אופקים חוזר: עשרות מעסיקים ומאות משרות במקום אחד
עיריית אופקים ושותפיה יקיימו בחודש הבא את יריד התעסוקה העירוני,...
מסר של אהבה ושלום ממרוקו
המכללה האקדמית אשקלון קיימה השבוע (יום שני) כנס אקדמי בין...
מציירים בלב הערבה סוף שבוע סדנת ציור מול נופי בראשית במדבר
 19-21 בנובמבר 2026, צוקים, הערבה התיכונה.  תיירות מועצה אזורית הערבה...
עשרות מחנכים יהודים מרחבי העולם סיירו בדרום ובעוטף עזה במסגרת ״כנס המחנך היהודי הבינלאומי״ של משרד התפוצות והמאבק באנטישמיות שנערך בישראל
כ-150 מחנכים, מנהלים ומנהיגים חינוכיים מעשרות מוסדות חינוך וקהילות יהודיות...
מחזקים את העסקים המקומיים: הכשרת AI במרכז לאודר לתעסוקה בנגב
מעיצוב תכשיטים ויודאיקה, דרך קוסמטיקה ועד ליווי משפחות: בעלי ובעלות...
‏השיט חזר, הדיגום נמשך: מה השתנה בנחל לכיש ומה עוד צריך לבדוק?
הנחל שאזור התעשייה והנמל הקיפו שנים עבר שיקום ממושך, והשיט...
דילוג לתוכן