ח"כ טלב אבו עראר: "באוכלוסייה הבדואית טמון פוטנציאל אדיר שצריך לנצל אותו"

ח"כ טלב אבו עראר: "באוכלוסייה הבדואית טמון פוטנציאל אדיר שצריך לנצל אותו"
בדואי. צילום באדיבות pixabay

יו"ר ועדת הכלכלה ח"כ כבל בישיבה לציון יום הנגב: צריך לנצל את הפוטנציאל האדיר שבאוכלוסייה הבדואית – אם ההזנחה תימשך זאת תהייה פצצה מתקתקת

ועדת הכלכלה של הכנסת, בראשות ח"כ איתן כבל, התכנסה לישיבה שעסקה בפיתוח אזורי תעשייה משותפים בנגב. היו"ר כבל ציין בפתיחה כי הדיון מתקיים במסגרת ציון יום הנגב בכנסת, ביוזמת ח"כ טלב אבו עראר, ואמר כי באוכלוסייה הבדואית טמון פוטנציאל אדיר שצריך לנצל אותו, אך הזהיר כי אם תימשך ההזנחה זאת תהייה פצצה מתקתקת.

בדואי. צילום באדיבות pixabay

ח"כ עבד אל חכים חאג' יחיא הציג את הבעיות בפיתוח אזורי התעשייה המשותפים, ואמר כי הרשויות המקומיות במגזר הבדואי בנגב מצויות באשכול סוציואקונומי 1 רק בגלל שמתחתיו אין שום דבר. לדבריו, אזורי התעשייה ברהט ובשוקת מקדמים מען את המצב, אבל בעלי העסקים נתקלים בחסמים רבים ולא מצליחים לקבל מגרשים לתעשייה. ח"כ חאג' יחיא הוסיף כי צריכה להיות גם חלוקה יחסית של ההכנסות מארנונה מאזורי התעשייה המשותפים לרשות במגזר הבדואי והיהודי, בהתאם למספר התושבים בכל רשות.

ראש עיריית רהט, טלאל אל קרנאווי, אמר כי אזור התעשייה עידן הנגב, אחד מאזורי התעשייה המשותפים, תרם לכך שאחוז האבטלה בעיר ירד מ-34% ב-2013 ל-11% היום. הוא הוסיף כי אזורי תעשייה עם שני מפעלי עוגן מביאים תרומה כלכלית אדירה, ואמר כי מצד שני באזור התעשייה שוקת ישנם עיכובים של שנים בגלל תביעות בעלות על הקרקע. לדבריו, הבירוקרטיה מונעת את הפיתוח. ח"כ ג'ומעה אזברגה אמר כי אחד החסמים הבולטים היום זו הרשות להתיישבות הבדואית שמונעת פיתוח. ח"כ חיים ילין הוסיף כי אם רוצים לקדם את הנגב צריך תקציבים לתכנון מחדש, וצריך שכל הפזורה הבדואית תסתכל על רהט ותרצה להיות כמוה.

ראש המועצה האזורית נווה מדבר, איברהים אל הוואשלה, טען כי המדינה מנסה לשנות את אורח החיים של הבדואים, המבוסס על כלכלה פשוטה, בלי לוות את המהלך בתכנון כלכלי של מקורות פרנסה עם שכר הולם. בישיבה נשמעו גם טענות קשות מצד אנשי עסקים במגזר, באשר להריסת מפעלים בגלל בעיות תכנון וכן חסמים שלא מאפשרים לקבל סיוע מקרנות בערבות מדינה. ח"כ סעיד אלחרומי אמר כי עוד בשנת 2007 חנך את אזור התעשייה המשותף בשוקת ולמרות זאת מאז האזור מדשדש בבירוקרטיה. יו"ר פורום אנשי העסקים בנגב, אדיסן אבו עבדון, אמר כי צריך יום נגב לכולם – לבדואים וליהודים. לדבריו, הבדלנות רק מזיקה. הוא הוסיף כי עיקר הבעיה היא בהתמודדות עם הרשות לפיתוח הבדואים, ואמר: "כל הדברים הטובים נעצרים שם".

מנהל מינהל אזורי תעשייה במשרד הכלכלה, יגאל צרפתי, אמר כי מאז 2006 ועד היום הושקעו קרוב ל-900 מיליון שקל בפיתוח 45 אזורי תעשייה בנגב, ומאז 2006 הושקעו 220 מיליון שקל בפיתוח אזורי תעשייה משותפים. הוא הוסיף כי המשרד בוחן את התוצאות בשטח, כדי לדעת מה היה אפקטיבי ומה נכון לעשות בעתיד ומתחיל לגבש תוכנית ארצית לאזורי תעשייה. נציג מרכז ההשקעות במשרד הכלכלה, ראסם נאטור, אמר כי אם המיעוט לא יוותר על חלק מהחסמים התרבותיים שלו יהיה קשה מאוד להתקדם.

היו"ר כבל סיכם ואמר כי ההתקדמות בשטח היא מעטה. לדבריו, "הנגב לא דומה למה שהיה לפני 20 שנה, אבל החברה היהודית עשתה זינוק והתרחקה מהבדואים. יש רגע שהמדינה חייבת להבין שצריך לתת לבדואים את הזכויות שמגיעות להם. הפערים הללו לוקחים את החברה הבדואית למקומות שהיא לא רוצה להגיע אליהם, ואחר כך אנחנו מתלוננים ושואלים למה זה קורה. אבל כשאין פרנסה ואין חיי חברה אנחנו יודעים מה קורה, צריך להעצים את היישובים מבלי להחזיק את הקרקע כשוט לחסימת הפיתוח". הוא דרש להעביר לוועדה את כל החומר הנוגע לפיתוח אזורי התעשייה בנגב תוך מיפוי החסמים המרכזיים, ואמר כי הוועדה תפעל לסייע בהסרת אותם חסמים.

 

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
ממכונת האספרסו באופן-ספייס לקפה של חדר המורים: כשהלב של ת' בחר בחינוך
בגיל 22 כבר השתכרה רס"ל במיל' ת' 25 אלף שקל...
על גג העולם: בין הים למדבר, המסעדה החדשה שמפתיעה את אילת נפתחה לפעילות מלאה
אסיה, המסעדה האסייתית שעל גג מתחם שבעת הכוכבים, שהוקמה בהשקעה...
במקום להילחם ב-AI ב- SCE הופכים אותו לכלי עבודה
SCE מכשירה את הסטודנטים החדשים לשימוש חכם בבינה מלאכותית עוד לפני...
גשר אקדמי ותרבותי בין ישראל למרוקו: המכללה האקדמית אשקלון תקיים כנס אקדמי לחיזוק הקשרים במסגרת הסכמי אברהם
הכנס יתקיים באוקטובר במרכז הכנסים של המכללה ויעסוק בדו-קיום בין...
שוברים שגרה בערד: יום אירוח מפנק ועתיר תוכן לדיירי מעון "משמרות"
בריכה מרעננת, קבלת פנים חמה, הרצאה ברוסית עם שירים ומשחקי...
מקום שבו הזיכרון פוגש את החיים: ICL חנכה גינת זיכרון במרכז הרפואי סורוקה
הגינה החדשה מנציחה את עובדי החברה ובני משפחותיהם שהלכו לעולמם...
הנוער בנס ציונה הכריע: ניצחון מוחץ למפלגת "ביחד" בתיכון בן גוריון
מאות תלמידי תיכון ע"ש בן גוריון בנס ציונה פגשו נציגים...
סיכול פריצה בשעת מעשה בלהבים
סיירי צוות 3 תפסו חשוד בפריצה לבית בלהבים, כאשר ברשותו...
טקס ההנצחה והזיכרון של המשפחות השכולות ועמותת קהילת שבט הנובה
למעלה מ-3,500 איש, בני המשפחות השכולות, שורדי ושורדות מסיבות הדרום,...
רגע לפני הגיוס: תלמידי י"ב מקריית גת יצאו לסיור בנגב המערבי בעקבות 7 באוקטובר
ביום הזיכרון הלאומי ל־7 באוקטובר יצאו תלמידי שכבת י"ב מאורט...
דילוג לתוכן