חברת אפימילק, מקיבוץ אפיקים, גייסה למשימת השיקום של הרפת שנהרסה ב-9 באוקטובר, מגוון טכנולוגיות מתוצרת כחול-לבן לניהול רפתות ואוטומציה, שמפעילות כיום את הרפתות המתקדמות בעולם. בסיום אכלוס הרפת, היא תמנה כ-830 פרות ועגלות ותייצר למעלה מ-5 מיליון ליטר חלב בשנה.
לאחר שנה וחצי של שיקום, בנייה והתחדשות, תיחנך ב-28 ביולי, 2025, רפת חלבלבן כיסופים. הרפת המקורית נחרבה ב-9 באוקטובר לאחר קרב קשה, במהלכו נהרג המנהל המסור של הרפת, ראובן הייניק, שעל שמו נקראת הרפת החדשה.

למשימת השיקום נרתמו לא מעט גופים, בינהם חברת תנובה שאף הקימה קרן מיוחדת לסיוע לרפתות העוטף, משרד החקלאות ובטחון המזון וחברת אפימילק, (Afimilk) מקיבוץ אפיקים, שסייעה בזמנו לבניית הרפת המקורית שנהרסה. ״מהיום הראשון לאחר ששמענו על האסון, היה לנו ברור שעושים הכל כדי להחזיר את הרפת לפעילות, כשהיא גדולה יותר, מתקדמת יותר ומצויידת בכל הטכנולוגיות ופתרונות האוטומציה והניהול מתוצרת כחול-לבן שאנו יכולים להציע״, אומר טל כהן, מנהל פעילות עסקית ישראל בחברה ואיש הקשר לפרוייקט השיקום.
ברפת הוקם מכון חליבה במבנה קרוסלה ובה 40 עמדות עם יכולת לחלוב בקצב של 200 פרות בשעה כשהמערך מתוגבר בשלל חידושי טכנולוגיה ואוטומציה לניהול העדר, לבקרת בריאות הפרה ולשמירה על איכות החליבה.
כך לדוגמה, מספר כהן, מעבר לתוכנות ניהול העדר, הפרות נושאות קולרי צוואר מתוגברי AI, המצויידים בטכנולוגיה ייחודית לאפימילק שיכולים לבדוק את מצבה של כל פרה בזמן נתון ולספק מידע על כמה כל פרה אוכלת כל יום, נתון שגם יכול להשפיע על רווחיות הרפת וגם מספקת מידע חשוב שמסייע לניטור פליטת גזי חממה.

״בנוסף הנתונים מהחיישנים שעל צוואר הפרה יכולים ליידע את הרפתנים והצוות בזמן אמת בעזרת אפליקציה לסמארטפונים, לגבי בעיות בריאות קריטיות וניטור המלטה. חיישנים נוספים בקולר אוספים נתוני התנהגות נוספים של הפרות, כמו הליכה, לעיסה והעלאת גרה וכך מתקבלות אינדיקציות מועילות לרפתנים ואף מספקים מידע לטובת זיהוי מוקדם של מחלה וצורך בצינון (עקת חום) בימי קיץ חמים״.
כאמצעי עזר לייעול העבודה, בכניסה וביציאה מהמכון מותקנים שני רובוטים מתקדמים, שמרססים באופן אוטומטי את עטיני הפרות, וכך ההליך מתייעל ונחסכת עבודה של שני עובדים בכל משמרת.
בסיום אכלוס הרפת מחדש, הרפת תמנה כ-830 פרות ועגלות ותייצר למעלה מ-5 מיליון ליטר בשנה. רפת כיסופים מנתה לפני הטבח כ-700 פרות ועגלות וייצרה כ-4 מיליון ליטר חלב גולמי בשנה.
הטכנולוגיה של אפימילק, שממוקמת בקיבוץ אפיקים ומפעילה משרדים גם במרכז הארץ, כוללת כיום פתרונות ניהול מתקדמים לרפתות, סנסורים חכמים, מערכות ניטור וחיזוי מבוססות בינה מלאכותית, וממשקי ניהול בPC ובסמארטפון. הטכנולוגיה הישראלית ׳מנהלת׳ כיום מעל 10 מיליון פרות ברפתות ב-52 מדינות ברחבי העולם.
