גמילה מתרופות הוא התהליך שחווה אדם כאשר הוא מפחית או מפסיק את צריכת תרופות מרשם או תרופות אסורות שאדם הפך להיות תלוי בהן. תהליך זה יכול להיות מאתגר, הן פיזית והן פסיכולוגית, בהתאם לסוג התרופה, משך השימוש, המינון והבריאות הכללית והנסיבות של האדם.
תסמיני הגמילה משתנים מאוד בהתאם לתרופה המדוברת. לדוגמה, גמילה מאופיואידים (כגון הרואין, אוקסיקודון או מורפיום) כוללת בדרך כלל תסמינים כמו הזעה, כאבי שרירים, תסיסה ותשוקה. גמילה בבנזודיאזפינים (מסמים כמו ואליום או קסנקס) עלולה להוביל לחרדה, נדודי שינה, רעד, ובמקרים חמורים, התקפים. גמילה מתרופות נוגדות דיכאון עשויה להיות כרוכה במצבי רוח, תסמינים דמויי שפעת וסחרחורת, בעוד הפסקת חומרים ממריצים כמו קוקאין או מתאמפטמין עלולה לגרום לדיכאון, עייפות ותשוקות עזות.
תחילתה ומשך הנסיגה משתנים אף הם. התסמינים יכולים להתחיל תוך שעות עד מספר ימים לאחר המנה האחרונה ויכולים להימשך בין שבוע למספר חודשים, במיוחד במקרים של שימוש ארוך טווח בסמים. השלב החריף ביותר של הגמילה מלווה בדרך כלל תקופה ארוכה יותר של הסתגלות פסיכולוגית.
תסמיני הגמילה מכדורי שינה
גמילה מכדורי שינה הוא תהליך שבו נתקלים אנשים שמטרתם להפסיק או להפחית את השימוש בתרופות משרות שינה, שיכולות לכלול מגוון של חומרים כמו בנזודיאזפינים, תרופות היפנוטיות שאינן בנזודיאזפינים וברביטורטים. תרופות אלו נרשמות בדרך כלל לטיפול קצר טווח בהפרעות שינה, אך שימוש ממושך עלול להוביל לתלות פיזית ופסיכולוגית, מה שהופך את הגמילה לשלב מאתגר אך חיוני עבור אלו המבקשים להפסיק את השימוש בהן.
תסמיני הגמילה מכדורי שינה יכולים להשתנות בהתאם לתרופה הספציפית שבה נעשה שימוש, משך השימוש והמינון. תסמיני גמילה נפוצים כוללים נדודי שינה, חרדה, אי שקט, שינויים במצב הרוח, עצבנות ורעד. במקרים חמורים יותר, אנשים עשויים לחוות תסמינים כגון בחילה, הזעה, התקפי פאניקה, ולעתים רחוקות, התקפים. התלות הפסיכולוגית בכדורי שינה לשינה יכולה גם להוות אתגר משמעותי במהלך הגמילה, שכן אנשים עלולים לחוות הפרעות שינה מוגברות וחרדה לגבי יכולתם לישון ללא תרופות. ליצירת קשר: 03-3760499