אפקט הקורונה בחברה הבדואית: סימני פוסט טראומה והידרדרות במצבם הנפשי

אפקט הקורונה בחברה הבדואית: סימני פוסט טראומה והידרדרות במצבם הנפשי

לפי נתוני סקר הלמ"ס שליש מהציבור מדווח על עלייה בתחושת לחץ וחרדה בעקבות הקורונה. בקרב החברה הערבית בישראל המצב מדאיג יותר. לפי נתוני הסקר כ % 45 מהערבים חשים לחץ וחרדה. הפסיכולוג איברהים אבו ג'אפר, מנכ"ל ארגון תמר: מדובר בנתונים מדאיגים משחשבנו, אני קורא לממשלת ישראל לפעול ולתגבר מענים טיפוליים ציבוריים גם בשפה הערבית".

הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה ערכה לאחרונה מחקר שבדק את החוסן האזרחי בישראל בעקבות משבר הקורונה. הנתונים שעלו במחקר מציגים תמונת מצב מדאיגה בקרב החברה הערבית בישראל. %36.4 בקרב האזרחים הערבים דיווחו כי הם מעריכים את מצבם הנפשי באופן שלילי כמו כן 45.2% חשים לחץ וחרדה לעומת 34.4% מכלל האוכלוסייה. לא רק שמצבם הנפשי של האזרחים הערבים והבדואים נוכח המשבר רע יותר, גם במערכת בריאות הנפש הקורסת אין מספיק פסיכולוגים דוברי ערבית להתמודד עם המצב.

בעקבות הנתונים המדאיגים ומאז תחילת משבר הקורונה, ארגון תמר  הפועל להנגשת מענים טיפוליים ורגשיים בחברה הבדואית, הקים קו חירום יחד עם ער"ן והקואליציה לטראומה. את הקו מאיישים פסיכולוגים ואנשי טיפול דוברי ערבית והוא משרת את דוברי הערבית מכל רחבי הארץ. בנוסף, ההתמודדות עם משבר הקורונה מאתגרת במיוחד עבור ילדים בחברה הבדואית, בה התפיסה התרבותית היא שהורים לא מדברים עם ילדים על רגשות, ולא מתווכים להם את המציאות. כתוצאה מכך ילדים רבים חשים חרדה וחוסר ודאות לאור המצב ואינם יודעים כיצד להתמודד עם רגשות אלה. בימים אלה הפיץ הארגון חוברת מאוירת וצבעונית לילדים שנכתבה על ידי אנשי טיפול במטרה לסייע לעשרות אלפי ילדים בדואים ולפתח בהם חוסן רגשי במציאות המשתנה. החוברת תופץ ב 100,000 עותקים בכל היישובים הבדואים בנגב.

הפסיכולוג איברהים אבו ג'אפר מארגון תמר, התייחס לנתונים ואמר כי "אנו רואים את הנתונים האלה בשטח, ומדובר בנתונים מדאיגים הנעוצים בעובדה הבסיסית שהחברה הערבית הינה חברה קולקטיבית ולה ערך רב לקבוצה במיוחד במצבי חירום ודחק. משבר הקורונה דרש מהם  לריחוק חברתי, דבר שפגע בהם קשות והשפיע על המצב הנפשי הכללי. כמו כן מדובר באוכלוסיית מיעוט ולכן היא יותר פגיעה כמו רוב אוכלוסיות המיעוט. לפי מחקרים בכל העולם, אוכלוסיות מיעוט מהוות קבוצת סיכון בהתמודדויות עם אירועי חירום מעצם היותם מיעוט. בנוסף, מדובר באוכלוסייה שרובה ממעגל סוציו אקונומי נמוך ביחס לחברה היהודית. כתוצאה מכך הפגיעה הכלכלית עמוקה יותר ובאופן ישיר מתעוררת חרדה כלכלית ותעסוקתית". עוד מוסיף אבו ג'עפר כי "על משרדי הממשלה לפעול  בהקדם להנגשת מענים טיפוליים המותאמים לחברה הערבית בישראל.  ממש עם פרוץ המשבר, הקמנו בארגון תמר יחד עם הקואליציה לטראומה וער"ן קו חירום בשפה הערבית המאויש על ידי פסיכולוגיים דוברי ערבית. מייד עם פתיחת הקווים הבנו עד כמה יש ביקוש ועד כמה החברה הערבית זקוקה למענים רגשיים וטיפוליים.  לא רק האוכלוסייה הבוגרת נפגעת, אנו רואים עליה בחרדה ובתופעות כמו PTSD גם בקרב ילדים. צורך במענים טיפוליים מתעצם לקראת החזרה לשגרה החדשה תחת השפעות נגיף הקורונה בכל תחומי החיים ובמיוחד בתחום הנפשי".

אפקט הקורונה בחברה הבדואית

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
אש ועשן בנגב: מרוץ הדראג ההיסטורי בערד קבע רף חדש בספורט המוטורי בישראל
הסבב השני של ליגת Race Masters הוכיח: הנהגים והרכבים בישראל...
היוזמה המרגשת של תושבי שדרות: החליטו לפתוח את הבתים שלהם בפני תושבי ישראל, דווקא בשמחת תורה
שנתיים אחרי מתקפת ה-7 באוקטובר והטראומה הכבדה שפגעה בעיר, שדרות...
ברוס פרל האגדי ביקר במיצג ההנצחה של שבט הנובה בבוסטון
ברוס פרל, מאמן הכדורסל היהודי האגדי, שהודיע לאחרונה על פרישתו...
אמית בונה סוכה: משימה עם לב גדול
עוד לפני יום הכיפורים, לקראת חג הסוכות הקרב ובא, תלמידי...
דניאל ושרון מהעוטף – חברות ללא גיל שמעניקה כוח ברגעים הקשים
דניאל בוחניק, בן 85 וחצי, עלה לישראל מטוניס בשנת 1955,...
מהיר ועצבני: חוויה מוטורית בחוה״מ סוכות לכל המשפחה: אליפות ישראל במרוצי דראג – האירוע המוטורי הגדול בישראל מגיע לעיר ערד
8-9 לאוקטובר, בחוה״מ סוכות, במנחת ערד אירוע ענק במתכונת פסטיבל:...
עושים י"ב אחרת: תלמידי מקיף אמית שדרות פותחים שנה במכינות י"ב
עם תחילת שנת הלימודים, התכנסו בנאות קדומים נציגים משכבת י''ב...
היוזמה המרגשת של תושבי שדרות: החליטו לפתוח את הבתים שלהם בפני תושבי ישראל, דווקא בשמחת תורה
שנתיים אחרי מתקפת ה-7 באוקטובר והטראומה הכבדה שפגעה בעיר, שדרות...
גאווה דרומית: תיכון רגר זכה בפרס קליטה מיטבית מטעם משרד החינוך
תיכון רגר בבאר שבע פתח את השנה העברית החדשה בהישג...
תקווה // ייאוש מאת רקדני להקת המחול קמע ערב רקדנים יוצרים 2025 28-29-31 באוקטובר, אולם קמע, באר שבע
להקת המחול קמע גאה להציג ערב של יצירה מקורית, שבו הרקדנים...
דילוג לתוכן