הממשלה אישרה את הקצאתם של שלושה מיליארד ש"ח לתכנית חומש 2017-2022 לטובת המגזר הבדואי. את הקצאה הציע שר החקלאות אורי אריאל האחראי מטעם הממשלה על הסדרת הבדואים בדרום. מבחינה תקציבית היא מוערכת בפי שלושה מתכנית החומש הקודמת שהסתכמה בכמיליארד ש"ח בלבד.
השר אריאל אמר בהצעתו בממשלה כי "אסור להשלים עם המציאות הקיימת בקרב החברה הבדואית בישראל. המשך המצב יפגע במדינת ישראל, בחברה הבדואית ובעתיד הנגב. תכנית החומש החדשה, גדולה וממוקדת יותר מהתכנית הקודמת שאושרה בממשלה. השקעה במגזר הבדואי לצד עמידה איתנה על שלטון ואכיפת החוק, היא נכונה והיא אינטרס של מדינת ישראל ושל החברה הישראלית. כך אזרחי ישראל הבדואים יתקרבו יותר למדינת ישראל והחברה הישראלית תתקרב לחברה הבדואית."

עוד אומר השר אריאל, "יחד עם תכנית החומש והשקעה ממלכתית, נגביר את המשילות ואכיפת החוק בקרב המגזר הבדואי. הבנייה הבלתי חוקית פוגעת בכולם ובאמצעות פעולה משולבת של תמיכה בתקציבי חינוך, חברה ורווחה ופעילות נחושה נגד בניה בלתי חוקית נקרב את מדינת ישראל לחברה הבדואית ונשיב את הקרקעות למדינה".
מנכ"ל הרשות לפיתוח והתיישבות הבדואים, יאיר מעיין, אמר כי התכנית מבקשת להניע תנופת פיתוח כלכלית וחברתית ברשויות המקומיות החלשות ביותר במדינה. ההחלטה המבוססת על השקעות בחינוך וברווחה, בתעסוקה, בתשתיות ובשלטון המקומי, תשפר את רמת החיים ביישובי הבדואים בנגב ותחזק את השילוב של אוכלוסייה זו בחברה הישראלית.
כיום חיים בנגב 240 אלף בדואים בישובים מוכרים ובפזורה. על פי הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, קיים פער סוציו-אקונומי משמעותי בין החברה הבדואית בנגב לחברה הישראלית. מנתוני הסקר האחרון של הלמ"ס עולה כי כל המועצות המקומיות הבדואיות ירדו לדירוג התחתון מבחינה סוציו-אקונומית.
לכן התכנית כוללת השקעה בכמה תחומים: שלטון מקומי וחיזוק השירותים הציבוריים המקומיים, חינוך ושירותים חברתיים, קידום התעסוקה ופיתוח תשתיות ציבוריות.
לצד ההשקעה הכלכלית הרבה שמושקעת בתכנית זו הרשויות יידרשו להפעיל את סמכותן על התושבים, לגבות מהם תשלומי ארנונה ולקבוע חוקי עזר עירוניים כדי לשמר את ההשקעה שמושקעת כעת.
יוקמו אזורי תעשייה חדשים ביישובי הבדואים על מנת לספק לתושבים תעסוקה והשתלבות בחיי הכלכלה והחברה הישראלית. כמו כן ייתנו הכשרות כדי להנגיש את התעסוקה לגברים ולנשים ויפתחו אזורי תעסוקה ומסחר בהיקף של 30 מיליון שקלים.

בתחום הדיור ישווקו 25,000 יח' דיור בחמש השנים הקרובות, משרדי החקלאות והאוצר יעבירו למשרד הבינוי 100 מיליון ש"ח לטובת בניית מבני ציבור – מגרשים, מתנסים, בריכות וכל מוסד ציבורי שרשות מקומית תבקש לקדם, משרד התחבורה ישקיע 215 מיליון ש"ח בתשתיות תחבורה – כבישים, כיכרות ואמצעי בטיחות ו250 מיליון ש"ח יושקעו בתחבורה הציבורית לפריסת קווי תחבורה. וכן יינתן סבסוד למגורים בהיקף של 100 מיליון ש"ח כדי להוזיל את עלויות המגרשים.