יום הגנת הפרטיות!

יום הגנת הפרטיות!
קרדיט עוזי אברהם

כולנו יודעים שחברות ענק כמו גוגל ופייסבוק אוספות עלינו מידע כל הזמן וחלקנו חושבים שאין עם זה שום בעיה. לכבוד יום הגנת הפרטיות הבינלאומי שיצוין מחר, אלונה קוציי, מרצה בתחום הסייבר במחלקה להנדסת תוכנה ב- SCE המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון, מספרת על שיטות להגן על הפרטיות שלנו ברשת.

 בואו ללמוד איך לשמור על הפרטיות שלכם ברשת - הודעה לעיתונות
קרדיט עוזי אברהם

מחר, יום ב' (28.1), יצוין בעולם יום הגנת הפרטיות. נושא זה עולה לשיח הציבורי שוב ושוב, במיוחד בעידן האינטרנט וריכוזיות הרשת. לכבוד יום הגנת הפרטיות אלונה קוציי, מרצה במחלקה להנדסת תוכנה ב-SCE המכללה האקדמית להנדסה ע"ש סמי שמעון, ריכזה את הדרכים הטובות ביותר לשמור על הפרטיות של כולנו באינטרנט.

"אנשים רבים נוטים לזלזל בנושא של הפרטיות שלהם ברשת והרבה פעמים זה כי הם חושבים ששום דבר רע לא יקרה אם לגוגל או חברות אחרות ידעו את הפרטים שלנו. בגדול אפשר לומר שהם צודקים, גוגל יודעת עלינו פרטים כדי להצמיד לנו פרסומות בהתאמה אישית. אך אנו צריכים לדעת על הסכנות שאורבות ברשת כדי שנוכל כולנו ליהנות ממנה. לא רק גוגל מחפשים את המידע אלא גם מלווים בריבית, חברות מכירה טלפוניות, גנבים ועבריינים ישמחו לקבל את המידע הפיננסי, הרצונות, ושיטות הקנייה שלנו. הרשת יכולה להיות מקום נחמד אך צריך לדעת כיצד לנהוג בה.

להחליף סיסמאות באופן קבוע: "כמו בבדיקת שיניים, גם בנושא זה רצוי להחליף את הסיסמה בכל האתרים שאנו רשומים אליהם כל חצי שנה. הסיסמאות שלנו זאת ההגנה הכי חשובה בנושא פרטיות ברשת. החלפה של סיסמאות יכולה להגן עלינו נגד האקרים שמנסים לפרוץ לחשבונות פרטיים. חלק מדליפות המידע הגדולות שקרו בשנים האחרונות הן פשוט מ'האקרים' שלא היו צריכים לעשות שום דבר חוץ מלנחש סיסמאות".

סיסמאות שונות לאתרים שונים: "בהמשך לשיטה הראשונה, אם נשתמש באותה הסיסמה לאתרים שונים מטעמי נוחות שלנו, אנו בעצם עוזרים לכל מי שינסה לפרוץ לחשבונות שלנו להשיג יותר מידע מאתרים שונים בקלות. יש אתרים המאפשרים אוטנטיקציה (אימות) דו-שלבי כמו לדוגמה סיסמה ואישור קבלת SMS או שאלה פרטית. אני ממליצה בחום להשתמש בשיטה זו שיכולה לשמור טוב יותר נגד אנשים המנסים להשיג את המידע שלנו".

בזהירות עם הלייקים: "אנו לא מודעים לכמות המידע שאוספים עלינו. sexe24. גם אם אנו חושבים שאנו יודעים – רובנו לא מבינים כמה מהדברים שקורים באינטרנט נשמרים. בפייסבוק לדוגמה, כל לייק, פוסט, או שיתוף שעשינו נשמר – גם אם מחקנו או עשינו 'un-like'. המידע הזה נשמר על השרת שכן מבחינת החברה מדובר פה בהתנהגות שהם רוצים לבחון, לקטלג ולשמור לעתיד".

להצניע את הזהות: "כמעט בכל אתר שאנו נכנסים אליו יושבים אתרים אחרים העוקבים אחרי השימוש שלנו. המטרה שלהם היא כמובן להכווין אותנו לאתר שלהם, לבצע רכישה או לספק מידע אישי. לכן אני ממליצה להתנתק מגוגל בזמן הגלישה בדפדפן כרום, לוודא שאנו לא מחוברים לפייסבוק בזמן הגלישה, וגם לא ליוטיוב. לסגור את הדף לא מספיק – ממש להתנתק. ברגע שאנו מנותקים גוגל ושאר החברות עדיין אוספות מידע אבל רק על הIP של המחשב הספציפי בו השתמשתם, הן לא יודעות לחבר את זה למשתמש עצמו".

איפה גולשים: "כולנו אוהבים את הנוחות של דפדפן כרום של גוגל, זה הוא גם הדפדפן שאוסף הכי הרבה מידע על הגולשים שלו. תבדקו אופציות אחרות, יש מבחר דפדפנים. אני אישית משתמשת בדפדפן Firefox. יש להם לפעמים קצת באגים אבל מצד שני הפרטיות שלי נשמרת שם טוב יותר".

אתרי קניות ופרסומות: "בכל אתר קניות שאנו משתמשים חשוב לבדוק שהתשלום הוא דרך חברה מאובטחת. ישנן חברות המציעות שירותי העברת כספים, כמו לדוגמה paypal, שניתן להשתמש בהן. אם הרכישה היא דרך האתר אז אפשר לקרוא על האבטחה שלהם בקישור בדף הרכישה. בכל מקרה עדיף לא להכניס את פרטי כרטיס האשראי שלנו באתרים שאנו לא מכירים ובכלל. בנוגע לפרסומות ברשת – כל כפתור או באנר שנלחץ עליו נשמר באתר החברה והם אוטומטית מקטלגים אותנו כ'לקוחות פוטנציאלים' לעתיד. על פניו אין בזה שום דבר רע, אבל חשוב להיות מודעים לנושא זה ולדעת שמרגע שלחצתם יעניין את החברה שרציתם עוד דפוסי שימוש ורכישה שלכם".

לסיום – חשדנות קלה לא תזיק: "אחת ההתקפות המוכרות נקראת 'פישינג' (phishing). מדובר במייל או קישור המתחזה לאתרים מוכרים כמו אפל, פייסבוק ואתרים אחרים. לרוב הם מעלים לנו הודעה שיש בעיה עם החשבון ומבקשים ללחוץ על לינק לעדכון הפרטים. זהו לינק מזויף הנראה כמעט אמיתי לחלוטין (רוב האנשים לא יראו את ההבדל). אם אתם לא יודעים לזהות אם האתר אמיתי או לא אני ממליצה לצאת מהעמוד ולהיכנס מחדש באמצעות כתובת האתר המדויקת. שם לבדוק האם באמת קיימת בעיה עם החשבון.

האינטרנט יכול להיות מקום נפלא לשוטט, ללמוד, להכיר ולקנות. למרות זאת – הוא לא מקום תמים. אנו כמשתמשים צריכים להיות מודעים לכך ולהיזהר בשימוש שלנו. מטרת יום הגנת הפרטיות היא לעורר מודעות לנושא של שימוש בטוח באינטרנט. אני מקווה שכולנו נלמד להכיר את הסכנות ולדעת כיצד להימנע מהן.

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
אופקים חוגגת עצמאות ויום ירושלים במופע מרגש עם מיטב האמנים
אירועי יום העצמאות שהיו אמורים להתקיים ונדחו ברחבי המדינה עקב...
תיכון יוצר עתיד באר-שבע זכה במקום הראשון באולימפיאדת מגמות ארצית
ביום שלישי (6.5) התקיימה אולימפיאדת המגמות הטכנולוגיות הארצית של רשת...
נשים מובילות שינוי בדרום שיתוף פעולה אזורי ראשון מסוגו מצמיח קהילת HR בנגב
הבוקר, (שלישי) התקיימה במכללה האקדמית ספיר, ועידת משאבי אנוש אשר...
מנהלת מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר השתתפה בפאנל מקצועי בכנס החקלאות של התנועה הקיבוצית שהתקיים בים המלח
מעין קטרון מנהלת מו"פ ערבה תיכונה וצפונית-תמר, הוזמנה להשתתף בפאנל...
אלברט הגיע לגבורות והעיר מתייצבת לחגוג
אלברט נגיד המפקד המיתולוגי של מחנה פיקוד דרום ותמיד תמיד בעלה...
מצטיין מגן דוד אדום במרחב נגב
לכבוד יום העצמאות ה-77 למדינת ישראל, נבחר גלעד דותן תושב עין יהב...
מחזקים את שיתוף הפעולה בין ההסתדרות בנגב לעיריית דימונה
"שמים את העבר מאחור ומתחילים לשתף פעולה מלא מלא לטובת...
פסטיבל ג'אז ישראלי חדש בדרום: שלושה ימים של ג'אז ישראלי בלהבים
פסטיבל ג'אז ישראלי חדש יתקיים לראשונה ביישוב להבים שבנגב, בסוף...
״תבטיחו לי שתהיו חזקים אם משהו קורה לי” המסר האחרון של עמית מן ז”ל.
הבוקר, התכנסו עובדי חברת נגב אקולוגיה בקיבוץ משמר הנגב לטקס...
רוצים לשמור על הניצוץ? גוונו במציאת עוד תחביבים או דברים משותפים
כולנו יודעים שכדי לשמור על הניצוץ על הקשר במיטבו חשוב...
דילוג לתוכן