לפדות או לא לפדות – זאת השאלה: קרנות השתלמות בצל הקורונה

לפדות או לא לפדות – זאת השאלה: קרנות השתלמות בצל הקורונה
קרדיט שאטרסטוק

קרן השתלמות היא אחד הנכסים הפיננסיים הכי רווחיים ומשתלמים שיש לכם. בין אם אתם שכירים או עצמאים – אל תתפתו לפדות אותה בימי הקורונה. זקוקים בכל זאת לכסף עכשיו? יש פתרונות אחרים

התפרצות מגפת הקורונה הביאה לשליחת יותר ממיליון עובדים למעגל האבטלה והכניסה ישראלים רבים לסחרחרה כלכלית. על אף שהצורך בכסף נזיל בתקופות של אי בהירות מובן, משיכה מקרנות ההשתלמות, שנחשבות למכשיר החיסכון המשתלם ביותר בישראל, היא פעולה בלתי הפיכה שעלולה להתברר כלא משתלמת בטווח הארוך.

קרן השתלמות נחשבת לאחת ההטבות הגדולות שמקבלים כיום עובדים שכירים במשק הישראלי. בדרך כלל המעסיק מפקיד עד 7.5% משכר העובד לטובת קרן ההשתלמות, ואילו העובד מפקיד לקרן לפחות שליש מהפקדת המעסיק (לרוב 2.5%). עבור הפקדת המעסיק ועד לשכר של 15,712 ₪, העובד אינו משלם מס והסכום נכנס נטו לקרן ההשתלמות.

לפדות או לא לפדות - זאת השאלה: קרנות השתלמות בצל הקורונה
קרדיט שאטרסטוק

לצד החיסכון, קרן השתלמות מגלמת עוד הטבות משמעותיות שנוגעות גם לעובדים עצמאיים: 

  • הטבות מס: משקיעים בקרן השתלמות נהנים מהטבות מס שונות בהפקדה ובמשיכה, כולל פטור מלא מתשלום מס רווחי הון של 25% בעת מימוש הכספים (עד לתקרה הקבועה בחוק)
  • ניהול מקצועי של הכסף בשוק ההון, במגוון מסלולי השקעה: יתרון זה מגדיל את הסיכוי לתשואה מיטבית ומאפשר לכל אחד מהחוסכים לבחור במסלול המתאים לו או לה מבחינת העדפת רמת הסיכון והתאמה למאפיינים האישיים. 
  • דחיית תשלום מס רווח הון למשיכה: עבור הפקדות מעבר לתקרה, ישלם החוסך מס רווח הון בשיעור 25% על הרווח הריאלי, אולם תשלום המס מתבצע רק במועד המשיכה. על כן מעבר בין מסלולי השקעה (שינוי רמת הסיכון) לא ייחשב לאירוע מס, כך שהחוסך יכול ליהנות מיתרון של דחיית תשלום המס. 
  • רווחי הריבית דריבית: ריבית דריבית משקפת לא רק את הריבית על הקרן (סכום החיסכון)  אלא גם את הריבית המצטברת לאורך השנים. לכן, השארת כספי החיסכון בקרן לטווח ארוך ואפילו עד הפנסיה, תסייע להגדיל את פוטנציאל התשואה ובכך כמובן גם את החיסכון המצטבר שלכם. 
  • יתרון ייחודי לעצמאים: עצמאי יכול להפקיד עד 4.5% מהכנסתו השנתית החייבת וליהנות מהוצאה מוכרת. שווי ההטבה יכול אף להגיע לכ 50% מסכום ההפקדה.
  • אפשרות לשלוט בניהול הכסף: כל חוסך בקרן השתלמות יכול לבחור מי הגוף שינהל אותה ובאיזה מסלול השקעה. ניתן להעביר את קרן ההשתלמות לכל גוף בכל עת, מבלי שהדבר ייחשב  לאירוע מס ועם האפשרות לשמור על הוותק ושאר הזכויות שנצברו. 

קרן השתלמות, כאמור, מאפשרת לחוסכים בה ליהנות מיתרונות ייחודיים שלא קיימים במכשירי חיסכון אחרים, כדוגמת פטור ממס רווח הון במשיכה הונית. הפטור עשוי להגיע לאלפי שקלים לאורך השנים,  וכאשר משאירים את הכספים עד לגיל הפרישה, הוא גדל עוד יותר ועשוי להגיע אף לכמה עשרות אלפי שקלים. לכן גם בתקופה הנוכחית, כדאי לחשוב פעמיים לפני שממהרים למשוך כספים מקרן ההשתלמות ואף רצוי לראות בהם כחלק מהחסכונות ארוכי טווח שישמשו אותנו בפרישה.. קרן השתלמות יכולה לשמש כחיסכון משלים לפנסיה, שכנראה לא תספיק לבדה. 

קרדיט שאטרסטוק

ומה עושים אם אנחנו בכל זאת חייבים את הכסף?

רוב הגופים מאפשרים לקבל הלוואות כנגד החיסכון בקרן ההשתלמות – בדרך כלל בתנאים טובים יותר ביחס לאופציות אחרות. במקרים רבים ההלוואה תהיה הלוואת בלון, מה שמאפשר לשלם רק את הריבית בכל חודש ולהחזיר את סכום ההלוואה המקורי בסוף התקופה. המשמעות היא, שתוכלו להשתמש בכספים ובמקביל ממשיכים לשמור על הוותק ועל שאר הזכויות בקרן שלכם, ובמקביל גם כספי החיסכון ממשיכים להיות מושקעים בשוק ההון במטרה לייצר תשואה.

*אין לראות באמור לעיל תחליף לייעוץ ו/או שיווק פנסיוני אישי ו/או ייעוץ מס המותאם לצרכי הלקוח.

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
שמיכות פוך איכותיות לילדים ולמבוגרים
שמיכות פוך הן בין הפריטים המשמעותיים ביותר להבטחת שינה נוחה...
לקראת יום העצמאות תשפ"ו משרד העלייה והקליטה מפרסם: מעל 2,000 עולים חדשים הגיעו לאזור הדרום מיום העצמאות אשתקד
אופיר סופר, שר העלייה והקליטה: "אלפי העולים שבחרו להגיע למדינת...
למה הפוקימון הישנוני הזה הפך לאייקון שכולם רוצים לחבק
יש פוקימונים שנלחמים בזריזות מסחררת, יש כאלה שיורים להבות אש...
רשות הטבע והגנים: הבז שברח מהבזיארים - והקים משפחה במדבר יהודה
במהלך סקר דורסים במדבר יהודה אותר בז מדברי נדיר, שעל...
מלכודת הירושה באשקלון: כשהבית של ההורים קורס תחת הררי אשפה, עובש פטרייתי וסכנת חיים
העיר אשקלון עוברת בשנים האחרונות מהפכה של ממש. טיילת חדשה,...
מסקר שערכה עמותת 'הראש הכרוני שלי' עולה: מעל למחצית מחולי המיגרנה מדווחים על עלייה בתדירות ההתקפים מאז תחילת המלחמה וכ 90% נאלצו להיכנס למרחב מוגן בזמן התקף כ 10% מהמשיבים הם תושבי הדרום
פייגא מרקס, יו"ר עמותת 'הראש הכרוני שלי': "ממצאי הסקר מוכיחים...
תשתיות תקשורת מתקדמות לעסקים
תשתיות תקשורת לעסקים בתחום העסקים המודרני, קיימת חשיבות עליונה להקמת תשתיות...
אילו 5 טעויות נפוצות רק מחמירות לכם את הכאב בירך?
כאבי ירך מתחילים בעדינות אבל עם הזמן הופכים למגבלה משמעותית...
מדריך לתאורה מושלמת: נורות לד, מנורות תלייה ספוטים לתקרה
נורות לד: חיסכון ואיכות באור אחד נורות לד הן הבחירה המובילה...
השכרת סירות ויאכטות באילת: חוויה בלתי נשכחת
אילת, העיר הדרומית של ישראל, מציעה לא רק חופים מדהימים...
דילוג לתוכן