לקראת ועידת משאבי האנוש ה-2 בנגב, פורסם הבוקר (28/10) סקר של יוזמת "עובדים ביחד" לקידום תעסוקה איכותית בקרב צעירים, שבדק את ההעדפות התעסוקתיות של בני דור ה Z בפריפריה. בלה אלכסנדרוב, מנכ"לית ארגון ארץעיר השותפים ביוזמה: "יש פערים גדולים בין המפעלים המסורתיים והתעשיות בנגב לבין ההון האנושי החדש. הועידה נועדה כדי למצוא פתרונות ולגשר על הפערים"
המעסיקים עוד מנסים להתמודד עם האתגרים שהציב דור ה-Y בעולמות התעסוקה והם כבר עומדים בפני אתגרי בני דור הZ שבנגב, שמחליפים עבודות בקלות, לא מוכנים לעבוד בשביל שכר מינימום ומחפשים משרה עם משמעות. כך עולה מסקר חדש של יוזמת 'עובדים ביחד', מיזם לתעסוקת צעירים בפריפריה ביוזמת הממשלה והפילנתרופיה, אשר בחן העדפות תעסוקתיות בקרב מעל 100 צעירים בגילאי 18-25, תושבי הנגב. על פי הסקר, 87% מהצעירים כבר עבדו במקום עבודה, כש-41% מהם עבדו ב- 3-5 עבודות, ו-25% מהם עבדו כבר בלמעלה מ-5 עבודות.
יש שיגדירו אותם מפונקים, אבל הצעירים לא מוותרים על כך שיתחשבו באילוצים שלהם: 42% אמרו שלא היו עובדים תמורת שכר מינימום ומחצית מהנשאלים לא רוצים לעבוד יותר מ-8 שעות ביום. 38% רוצים שהמשרה תהיה בתחומי הישוב שלהם, או שתהיה אליה הסעה מאורגנת (35%). כשהם נשאלים מה חשוב להם בעבודה הם משיבים שלא היו ממשיכים בעבודה שאין בה שכר הוגן (84%), אבל הם טוענים שיוקרה ומעמד, פחות חשובים להם.
שלושת הגורמים שסומנו כמשמעותיים ביותר עבור הנשאלים להישארות במקום העבודה היו האפשרות להתקדמות ושיפור בתנאי השכר, קשרים חברתיים במקום העבודה, ותחושת הערכה מצד הממונים. כשנשאלו מה התחום שהכי היו רוצים לעבוד בו בשנים הקרובות 17.5% הצביעו על הוראה, חינוך והדרכה, 9.6% ענו הייטק, מחשבים רשתות וטכנולוגיה, והשאר מתחלק בין המקצועות השונים.
בעקבות כניסתם של הדור החדש לשוק העבודה, הוחלט להקדיש השנה את כנס משאבי אנוש המרכזי בנגב לנושא התעסוקה בעידן רב-דורי ובמתח בין דורות ה-X, ה-Y וה-Z. בכנס, שיתקיים ב5.11, יששתפו מרצים מובילי דעה בהשפעת המעבר הבין דורי על שוק התעסוקה והמעסיקים, ביניהם, פרופ' יורם ארבל וגב' פולה סיטון.בנוסף ישתתפו ראסל רובינסון, מנכ"ל JNF ארה"ב (אורח כבוד), אריק מייקלסון, מנכ"ל JNF ישראל, בלה אלכסנדרוב, מנכ"לית ארץעיר, רובי גינל, מנכ"ל התאחדות התעשיינים בישראל ובכירי התעשייה הדרומית.
בלה אלכסנדרוב, מנכ"לית ארגון ארץעיר: "קצב השינויים בעולם משאבי האנוש תופס תאוצה עם כניסתם של דור הZ לשוק העבודה. כוח העבודה החדש מעלה סימני שאלה בקרב ארגוני התעסוקה בנגב בפרט, שכן מפעלים גדולים ומובילים באזור, דוגמת כי"ל, אדמה (מכתשים) או קמ"ג, נדרשים כעת לנהל 3 דורות שונים בו זמנית, כשלכל דור דרישות שונות ממקום העבודה. בוועידת משאבי אנוש השנתית נתייחס לסוגיות אלה, לאתגרים ולהזדמנויות שבהעסקה בין-דורית".
אביב חצבאני, מנהל התאחדות התעשיינים מרחב דרום: "התעשייה הדרומית עוד מתמודדת עם האתגר שמציב לה דור ה-Y בשוק העבודה, והוא כבר עתיד להתמודד עם כניסתו של דור ה-Z, זאת במקביל ליציאת אחרוני דור ה-X ודור הבייבי-בום משוק התעסוקה. לאור זאת, התעשייה עברה ועוברת שינויים טכנולוגיים משמעותיים, עם כניסת אוטומציה ומערכות מידע לתחומן. התעשייה משתנה ומתאימה עצמה לאתגרי הדור הנוכחי והתחרות הגלובלית, ולמעשה הגבול בין התעשייה והיי-טק היטשטש ומונח 'התעשייה המסורתית' אינו רלוונטי, שכן ההיי-טק והייצור המתקדם הביאו את התעשייה לעולמות ההיי-טק. מוטלת עלינו, כגוף המוביל את התעשייה, החובה לשנות את מיתוג התעשייה בעיני דור ה-Y ודור ה-Z, כמקום של הזדמנויות, חדשנות ופיתוח ולא כמיושן וארכאי".
יוזמת עובדים ביחד, שערכה את הסקר, הוקמה בשיתוף של הפילנתרופיה ומשרד העבודה והרווחה, ומטרתה הינה שילוב צעירים בפריפריה בתעסוקה איכותית, הכוללת אופק קידום מקצועי, וכן גיבוש פרקטיקות מיטביות להתערבות להשגת מטרה זו. כל זאת לצד מתן מענה רלוונטי לצרכי מעסיקים ולשוק התעסוקה המשתנה. היוזמה מעודדת שיתופי פעולה בין מגזריים, כשהארגון ארץעיר הוא הגוף המתכלל המוביל את יישום היוזמה. עמותת למרחב מנחה מקצועית את יישום היוזמה וועדת היגוי, המשותפת לממשלת ישראל ולפילנתרופיה, מפקחת על יישומה.
ביוזמה חברות שבע קרנות פילנתרופיות מישראל ומארה"ב: קרן מוזס, משפחת ארז, קרן ביחד, קרן ארתור ורוזלינד גילברט, קרן גנדיר, קרן רבסון וקרן רוזנצוויג- קופרסמית'.
הוועידה למנהלי משאבי אנוש בנגב הינה אירוע שיא שמטרתו המרכזית הינה יצירת קרקע פוריה לחיזוק ופיתוח הקשר בין ארגונים המקדמים תעסוקה בנגב ובין מנהלי משאבי אנוש ובכירים מארגונים עסקיים, מפעלי תעשייה ומעסיקים מובילים הפעילים בנגב. הוועידה התאפשרה בזכות JNF ארה"ב, ושותפים בה התאחדות התעשיינים וארץעיר, באמצעות מרכז לאודר לתעסוקה והJNF וארגוני תעסוקה מובילים בדרום.