Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

עצמות מריונים שהתגלו בנגב מספרות על ההיסטוריה החקלאית במקום

עצמות מריונים שהתגלו בנגב מספרות על ההיסטוריה החקלאית במקום
תמונה באדיבות אוניברסיטת חיפה

לאחרונה התגלו עצמות מריון מצוי רבות, בשדות החקלאיים הקדומים של הביזנטים בנגב. שרידים אלו מהווים עדות ביולוגית ראשונה להיקף החקלאות שפרחה בצפון הנגב לפני כ-1,500 שנים, וצבעה את המדבר בירוק.

תמונה באדיבות אוניברסיטת חיפה
תמונה באדיבות אוניברסיטת חיפה

המריון, מכרסם נפוץ מאוד בישראל שאורכו אינו עולה על 15 ס"מ, שגשג כאן עוד מהתקופה הביזנטית, זאת על פי ממצאים שהתגלו באיזור הנגב, בשדות החקלאיים הקדומים של הביזנטים בנגב. בימים עברו, חלק מאדמות הנגב היו ירוקות ופורחות תודות לחקלאות המשגשגת, והתנאים אפשרו למכרסמים הזעירים להתקיים. פרופ' גיא בר עוז מאוניברסיטת חיפה, שעמד בראש הפרויקט לבחינת קריסת הערים הביזנטיות בנגב, הסביר: " המשמעות היא שהחקלאות הביזנטית הייתה כה מפותחת עד שהיא שינתה את התפוצה של מגוון המינים במדבר".

במאות השלישית עד השביעית לספירה, התקופה בה שלטו הביזנטים בישראל, הוקמו יישובים ביזנטיים ברחבי הנגב, שננטשו במהלך המאה השביעית עם תחילת תקופת השלטון האיסלאמי. העדויות הארכיאולוגיות, לצד כתבים היסטוריים שנמצאו בנגב מספרים על חקלאות מתקדמת וענפה באותה התקופה; שרידים של טרסות ומפעלי השקיה ואגירת מים, ועוד. עם זאת, יש לציין שמעולם לא נמצאה עדות ביולוגית לעושר החקלאי המדובר – עד היום.

ד"ר ליאור וויסבורד, ד"ר יותם טפר, פרופ' גיא בר עוז ותלמידת המחקר טל פריד מהמכון לארכיאולוגיה באוניברסיטת חיפה, ערכו מחקר ארכי-זיאולוגי בהלכו מצאו סוף סוף את העדות אותה חיפשו – שרידי עצמות שהתגלו בשובכי יונים עתיקים שהוקמו בלב השדות החקלאיים העתיקים. תוצאות המחקר התפרסמו בכתב העת של החברה המלכותית הבריטית למדעים.

עצמות המכרסמים הרבות שנתגלו כללו עצמות גרבילים ומריונים גם יחד. כידוע, האתרים בהם נמצאו העצמות, הינם אזורים שכיום ממוצע הגשם לשנה עומד על 200 מ"מ. הקרקע בכל אזורים אלו הינה יבשה ונודדת, ולכן לא אמורים להימצא בה מריונים. החוקרים מסבירים, הממצא שלנו מעיד על כך שהחקלאות הביזנטית הייתה כה מפותחת באזור, עד שהיא שינתה לחלוטין את תפוצת המינים בנגב. המשמעות היא שבאותה תקופה, אזורים שכיום הם צחיחים היו ירוקים, פורחים ומניבים יותר. העובדה שאנחנו מוצאים את עצמות המריונים בתקופה שאחרי נטישת השדות מראה שהשינוי הסביבתי היה כה רב, עד שגם אחרי הנטישה לקח לנוף זמן להפוך להיות צחיח. זה מראה על מידת השפעתה של החקלאות הביזנטית שהמשיכה להשפיע על הטבע גם זמן רב אחרי שננטשה".

על פי דבריהם, ייתכן מאוד שהאקלים באותה תקופה היה גשום יותר, ואפשר לחקלאות לפרוח באזורים אלה. ואמנם, עדיין נדרשו טכנולוגיות מתקדמות ויוצאות דופן על מנת לאגור את המים, לטייב את השדות וליצור סביבה חקלאית. פרופ' בר עוז סיכם, "זו הפעם האחרונה שהתקיימה חקלאות בנגב עד להתחדשות הציונות וההתיישבות בנגב עם חזון בן-גוריון. אנו ממשיכים לחקור את שרידי התקופה בסקרנות ובהתרגשות מתוך ציפייה להמשיך ולגלות מה היו הגורמים והתהליכים שהביאו לקריסת החברה הביזנטית בנגב. אנחנו עדיין לא מבינם למה המערכת החקלאית שהקימו כשלה. זהו נושא שהוא מאוד רלוונטי גם להיום, בעיקר בעידן של שינויי אקלים והצורך להתאים את עצמנו לתנאי הסביבה המשתנים שמביאים להתפשטות המדבריות בעולם".

כתבות נוספות שיעניינו אתכם
הישג חסר תקדים לביה"ס בת דור באר שבע!
תלמידי ביה"ס קוטפים את המקום הראשון בכל רמות הגילאים הראל ארוש...
תלמידות אולפנת אמית אוריה באר שבע זכו בגמר רמון ספייסלאב: הניסוי שהכינו יבוצע בחלל
תלמידות שכבה ח' באולפנת אמית אוריה באר שבע זכו במקום...
המכללה האקדמית אשקלון מצדיעה לגיבורי המערכה, לחיילי צה"ל והחטופים​
המכללה האקדמית אשקלון קיימה בשבוע שעבר, בשיתוף "תקווה ישראלית", מפגש...
אירועי "מדרום" לאמנות באופקים יערכו בשכונת מישור הגפן
אירועי "מדרום" לאמנות רב תחומית יתקיימו השנה במתכונת מיוחדת בימים...
מקלט באולינג: מקלט החיילים של שלום וגידי
לקראת יום מעשים טובים, מיזם הדגל של עמותת רוח טובה...
משפחות מהצפון (של הרוג ושל חטוף)בביקור במרכז התופת בדרום
המרכז הקהילתי מעלה יוסף, מבית החברה למתנ"סים, הוציא בחסות המועצה...
משלחת של מושלים וראשי ערים התארחה באופקים
משלחת של מושלים וראשי ערים מדרום אמריקה הגיעה ביום שני...
לקבלת "הרמטכ"ל" תלמוד תורה יימתח להקשב !
תלמוד התורה בגדרה הפך ל"בסיס צבאי" תלמידי תלמוד תורה בגדרה הפכו...
יוצרים ויוצרות, מנהלים ומנהלות, יזמים ויזמיות מתחום התרבות תוכנית מנדל למנהיגות תרבות בנגב קוראת לכם ולכן!
מרכז מנדל למנהיגות בנגב הודיע על פתיחת ההרשמה למחזור השביעי...
ניצנים של תקווה בענף הבנייה בדרום
בזכות פעילות של "ארגון הקבלנים בנגב" עשרות עובדים זרים מסרי...